Lugn kongress – Tankesportsförbund får klartecken

Publicerad 4 juli, 2022 av Martin Lokander

Håkan Jalling fick, utöver fortsatt förtroende som ordförande i Sveriges Schackförbund, Collijnmedalj för 10 års arbete inom schacket. Foto: Lars OA Hedlund

Det blev en relativt lugn kongress i Uppsala på söndagsförmiddagen då inga kontroversiella frågor behandlades. Styrelsen i Sveriges Schackförbund har fått fortsatt förtroende med Håkan Jalling i spetsen som ordförande.

Trots ökade utgifter är medlemsavgifterna oförändrade i förhoppning om att få tillbaka medlemmar till klubbarna efter pandemin och att lyckas konvertera spelare från internet till spellokalerna.

Den största nyheten är att propositionen att bilda ett tankesportsförbund tillsammans med Svenska Bridgeförbundet klubbades igenom. Syftet med tankesportsförbundet är att gemensamt driva opinion mot politiker och myndigheter för att i framtiden öka möjligheterna att schacket skall ha samma skatteregler som specialförbund anslutna till Riksidrottsförbundet.

Ett eventuellt medlemskap i Riksidrottsförbundet skulle ge stora fördelar till schacket på nationell, regional och lokal nivå. Eftersom propositionen även klubbats igenom på Svenska Bridgeförbundets kongress så är det därmed klart att tankesportsförbundet kommer att bildas.

I början av kongressen tilldelades Riltonmedaljer till Christian Carlsson (Tanums Schacksällskap), Emilia Horn och Joel Sjöstrand (Trojanska Hästen), Ofelia Thörnqvist (Linköpings ASS) och Erik Blomqvist (SK Rockaden) av Inger Wikander från Riltonkommittén. Håkan Jallin tilldelades Collijnmedaljen för 10 års arbete inom schacket. Årets Schackgideon tilldelades IM Jung Min Seo (SK Rockaden).

Kongresshandlingarna

Guide: Så enkelt följer du schack-SM