Jonny Hector turneringsvinnare och svensk mästare

Publicerad 10 juli, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Jonny Hector med segerpokal i handen korad til årets svenska mästare efter att ha vunnit Sverigemästarklassen i Uppsala. Foto: Lars OA Hedlund.

Jonny Hector stod för en imponerande bedrift då han vann Sverigemästarklassen i årets Schack-SM efter ledning från start till mål. Emellertid inte utan dramatik och spänning, och säkert var det många som undrade om han skulle snubbla på mållinjen.

Sista ronden blev också en dramatisk rond. Jonny Hector som ledde med en poäng, hade vit mot Jonathan Westerberg. Jonathan hade själv ingen chans att ta hem turneringen men ville självklart spela för en bra placering.

Jonnys strategi under partiet blev mer och mer och att låsa till spelet med målet att att varken han eller motståndaren skulle kunna göra något för att få sin eftertraktade remi. Remi skulle nämligen betyda turneringsseger eftersom Jonny ledde med en poäng. En förlust kunde betyda särspel.

Jung Min Seo hade vit mot Tiger Hillarp. Båda de spelarna låg en poäng efter och om någon av dem vann partet och Jonny förlorade skulle det innebära särspel.

Jonny lyckades bra med sin taktik att låsa till spelet. Speciellt drag 37. Te8 väckte mycket beundran av kommentatorn Stellan Brynell. Ett snyggt drag som hindrade svarts dam från att röra sig.

Samtidigt var det viktigt att ha koll på vad som hände i partiet mellan konkurrenterna. En remi där skulle ju faktiskt innebära både turneringsseger och sverigemästartiteln. I det partiet stod Tiger Hillarp aktivt som svart och datorn visade att han stod bättre. Många trodde säkert att det skulle bli ett väldigt långt parti men samtidigt var även den ställningen av låst karaktär. Tiger valde att erbjude remi genom dragupprepning vilket accepterades.

Inte vilken remi som helst med andra ord utan en remi som avgjorde hela turneringen! Frågan var naturligtvis om Jonny skulle uppmärksamma att det blivit remi. Man kunde se i sändningen att han vred på huvudet och tittade åt partiet. Som bekant ställs ju kungarna upp på ett visst sätt på brädet när partiet är slut för att markera att det är remi. Man kunde som sagt se var blicken gick men inte något mer. Om det fanns ett jubel inombords var det inget som visades utåt.

Partiet fortsatte i samma stil och såg ut som Jonny skulle lyckas väl med sin taktik att inte göra något. Ett ögonblicks ofokusering ställde dock till det och Jonny tappade sin vaksamhet. Draget 46. Kf2 var ett stort misstag och tillät svart göra den snygga bondeframstöteten med 46. – d5 som fullkomligt slog vits ställning sönder och samman. Vits kung blev utsatt och några drag senare fick Jonny ge upp partiet.

En snygg seger för Jonathan som åkte upp en bra bit i turneringstabellen och kom starkt i slutet av turneringen. För Jonny naturligvis tråkigt att behöva förlora. Om man får spekulera, var kanske det faktum att han slappnade av när konkurrenterna tagit remi och han visste att han vunnit turneringen som skapade misstaget. Det var nog bara att följa rådet som en i chattpubliken skrev. ” Glöm förlusten och fira guldet! “

Här går det att spela igenom det spännande partiet:

Partiet mellan Jung Min Seo som vit mot Tiger Hillarp var ett parti som hade stor betydelse för utgången av årets SM. I början kom Jung Min bra och Tiger fick problem med lite passiva pjäser. Tiger arbetade dock upp sin ställning och fick fin aktivitet. Ställningen var som nämndes tidigare en aning låst och spelarna tog remi genom dragupprepning.

Ett intressant parti som går att spela igenom här nedan:

Pia Cramling kom sämre som svart mot Axel Smith. Pia försvarade sig dock väl och partiet slutad så småningom remi. .

Partiet mellan Ludvig Carlsson som vit mot Erik Blomqvist var ett parti med ömsesidigt angrepp. Erik missade några möjligheter att komma bättre och partiet mynnade ut i ett tornslutspel som var remibetonat och också slutade remi.

Tornslutspel blev det även i partiet mellan Linus Johansson som vit mot Martin Jogstad och där blev slutresultat remi.

Det gjorde att fyra av fem partier slutade remi i sista ronden men alla remier var med hård kamp. Att kampviljan var god säger det faktum att efter nästan fyra timmars spel hade ännu inget av partierna avslutats.

Avslutningvis är det bara att gratulera vår nya svenska mästare Jonny Hector till denna fina prestation. Jonny har haft många framgångar genom åren men SM-titeln bara en gång och det var i Skara år 2002. Då blev han omnämnd som Sveriges modigaste spelare. Säkert många som säger samma sak även nu !

Slutställning

Se sändningen av rond 9 i repris

Alla slutresultat i schack-SM