FM Kaan Kücüksari vann finalen

Publicerad 4 juli, 2022 av Leo Brodin

FM Kaan Kücüksari. Bild: Lars OA Hedlund

Förra slutspelet föll FM Kaan Kücüksari i semifinalen mot IM Ludvig Carlsson men den här gången höll det hela vägen.


Vägen började med en kvartsfinal mot FM Joel Åkesson. Det började med en remi och nästa parti såg det faktiskt ganska illa ut ett tag för Kücüksari. Låst ställning förutom A-linjen som Åkesson hade, och på det sättet gick han in bakom Kücüksaris bönder. Kücüksari valde motspel och att helt enkelt låta Åkesson lägga drag på att plocka bönderna. Motspelet blev farligt och när Åkesson kom under minuten gjorde han fel drag för att överleva. Genom en fin fälla som ledde till tornvinst vann Kücüksari matchen och kvartsfinalen.

I semifinalen mötte Kücüksari IM Hampus Sörensen och även nu började det med remi. Partiet efter höll sig jämnt väldigt länge och i slutet var det fem bönder, två torn och en löpare för båda sidorna, lite sämre bondeställning för Sörensen. Efter lite manövrerande lyckades Kücüksari få in sitt ena torn på andra raden samtidigt som Sörensen tvingades använda sina för att försvara. Ett bondeoffer och lurigt löparbyte gav Sörensen lite mer spelmöjligheter men till slut när alla pjäser blivit avbytta räckte det med en aktivare kung och en bonde mer för en vinst för Kücüksari.

Hampus Sörensen. Bild: Lars OA Hedlund

Sen var det finaldags mot IM Christian Jepson. I det första partiet missade Jepson två små fällor, den första kostade honom en bonde och den andra en springare. Kücüksari höll det stabilt tills drag 44 chockade kommentatorerna August Lindblom och GM Nils Grandelius. “Dam f1 känns ju inte som rätt drag”, sa Grandelius så fort det gjordes. Strax därefter såg han också svarts vinnande Dc2, med ostoppbart hot att gå ned i dam med bonden med avdragsschack. “Nej nej nej åh herregud” var Grandelius kommentar när Jepson inte såg det och istället spelade Dxe5.

Efter misstaget vann Kücüksari snabbt med pjäs upp, Jepson tog dock revansch nästa och det blev särskiljning.

I särskiljningen började Kücüksari med att vinna igen. Det behövdes bara en remi för att ta segern och det höll sig lugnt och jämnt från början. När han gick fram med bönderna lite överoptimistiskt började dock fler och fler av dem att falla. Kücüksari spelade på men när Jepson även fick till en gaffel och tornvinst gav han upp.

Kücüksari vann det första partiet i den andra rundan av särskiljning och tog ledningen precis som tidigare, nu skulle inte Jepson vinna nästa parti bara.. Kücüksaki kom snabbt en bonde upp i vad som blev ett slutspel med torn och löpare mot torn och springare. Det såg ut som en hållbar ställning men blev sakta sämre för Jepson och när han förlorade en till bonde verkade det uppgivet. Draget 63 Kb3 tillät dock ett vackert tornoffer som efter en springargaffel vunnit tillbaka bonden. Jepson offrade inte och sex drag senare blev han schack matt på brädet.

Med sin vinst vann Kücüksari den andra månadsfinalen av Svenska Schackligan.

Två omgångar återstår i Queen-divisionen och de 16 bästa efter alla fyra omgångar får en plats i Grand Final den 17 november.