Tredje raka för Oskar von Bahr

Publicerad 16 juni, 2022 av Ingemar Falk

IM Oskar von Bahr startade Uppsalas GM-turnering med två remier, men sen har det byggts staket.

På torsdagen tog han sin tredje raka vinst när han besegrade stormästaren Thomas Ernst. Det var ett parti som gick ända till schack matt.

Oskar von Bahr. Foto: Lars OA Hedlund

Oskar von Bahr har just nu fina 2603 i ratingprestation och ligger över gränsen för att ta sin andra stormästarnorm. Men än återstår mycket av turneringen. Fyra ronder till ska spelas.

Programmet i Uppsala är en aning upphackar och hela tre partier har flyttats till fredagsmorgonen och spelas före ordinarie sjätte rond som startar klockan 15.00.

Här finns alltså spelare som tvingas till en dubbelrond. Men det slipper Oskar von Bahr, men däremot inte hans motståndare i rond 6: IM Jevgenij Roshka, Ukraina.

Kommer Roshka orka ladda om till partiet mot formstarke von Bahr på fredagseftermiddagen?

Trots att Oskar von Bahr befunnit sig i vinnarcirkeln i två dagar räcker det inte för att toppa tabellen. Den position har Ukrainas IM Vladislav Larkin på 4,5 poäng, en halva före svensken.

Med 4,5 av 5 poäng har Vladislav Larkin en imponerande ratingprestation på 2760. Vägen ligger öppen till en stormästarnorm för den 18-årige ukrainaren.

Tittar man sedan framåt kan vi redan nu tipsa om att Oskar von Bahr och Vladislav Larkin möts i den nionde och sista ronden på söndag.

Vladislav Larkin mötte på torsdagen FM Edvin Trost. Så här såg hans vinst ut sedan han snabbt utnyttjat Trosts avgörande misstag i 27:e draget.

Vladislav Larkin. Foto: Lars OA Hedlund