Stockholms SS Svenska Mästare 2022 – Deniz Arman analyserar några nyckelpartier

Publicerad 30 juni, 2022 av Susanna Berg Laachiri

En väsentlig del av Stockholms Schacksällskaps vinnande lag i Elitserien: GM Lars Oskar Hauge, IM Can Ertan, FM Eric Thörn, IM Martin Lokander, FM Carl Cederstam och FM Joar Ölund. Foto: Lars OA Hedlund

Som bekant blev Stockholms Schacksällskap årets Svenska Mästare. Robert Opku från klubben har skrivit en text om den stora händelsen. Deniz Arman bjuder också på analyser av tre nyckelpartier.

Rapport från Robert Opku:

Förra månaden så tog Stockholms Schacksällskap sitt andra SM-guld, inom loppet av två år.

Det första hade tagit 154 år att bärga!

Nu bjuds vi på några analyserade nyckelpartier från den senaste triumfen, signerade av en förening som bildades 1866.

Det tog alltså över 150 år för Sveriges äldsta klubb (och världens tredje äldsta!) att bli “Sveriges bästa klubb”. Det tog alltså över 150 år för Sveriges äldsta klubb (och världens tredje äldsta!) att bli “Sveriges bästa klubb”.

– Jag tror att den största skillnaden är att många av de andra förväntade topplagen har haft matcher när de saknat flera av sina bästa spelare samtidigt som vi har haft så gott som alla våra bästa spelare i alla matcher, meddelade Stockholms Schacksällskaps lagledare Eric Thörn ödmjukt efter den senaste segern i en intervju med schack.se den 14 maj, datumet då allt avgjordes.

Stockholms Schacksällskaps lagledare FM Eric Thörn är en viktig del av laget, även utanför brädet, framförallt som organisatör.  Foto: Lars OA Hedlund

Det tunga avgörandet föll i den “nästnäst sista ronden”, alltså den sjunde av nio. Då Sällskapet vid seger mot Wasa SK, skulle ha goda möjligheter till slutsegern.

Wasaiterna hade samlat ihop ett starkt lag till denna “showdown” i Södertälje. Men Sällskapets unga spelare fortsatte att överprestera även i denna match. IM Martin Lokander besegrade exempelvis starke GM Bassem Amin – och FM Joar Ölund slog GM Nikita Meshkovs.Med sådana partiresultat föll Wasa till slut… med 4,5-3,5.

Sedan behövde Sällskapet till slut besegra det lägre rankade Växjö i den sista ronden för att bli mästare. Det kan tilläggas, att FM Joar Ölunds “performance rating” i årets upplaga av Elitserien låg över 2700 elo…

Nu har Sällskapets FM Deniz Arman, för närvarande boende i Turkiet, tagit fram det schackrutiga förstoringsglaset. Och med lite hjälp av IM Martin Lokander, så har han tittat igenom tre mycket intressanta och viktiga partier från Stockholms Schacksällskaps SM-seger 2022. 

M Martin Lokander spelade ett intressant och viktigt parti i Elitserien, mot GM Bassem Amin, som analyseras i FM Deniz Armans YouTube-video. Foto: Lars OA Hedlund

Ägna gärna någon timme åt att titta igenom denna lärorika video!

.

Intervju med Eric Thörn