Så blir tv-sändningen med Anna Cramling & August Lindmark: “Drömt om det här”

Publicerad 2 juni, 2022 av Ingemar Falk

Anna Cramling och August Lindmark snackar Svenska Schackligan denna torsdagskväll. Foto: SVT och Privat

Schackinfluencern Anna Cramling med över 200 000 följare på Twitch och August Lindmark som kommenterade VM-matchen i schack med totalt 30 000 startade strömmar.

De blir kommentatorsparet i Svenska Schackligan. Premiären sker i dag, torsdag, när månadsfinalen i Queen-divisionen startar klockan 19.00.

– Det känns jättekul att få vara med och kommentera Svenska Schackligan! Jag har länge drömt om att en sådan här liga ska existera i Sverige, och att schack också ska kunna uppfattas som en esport, säger Anna Cramling i en intervju på Svenska Schackligans sajt.

Du kan följa sändningen på Schackligans Twitchkanal eller här på schack.se och slutspelsträdet ser ut så här.

Båda stormästarna Emanuel Berg och Axel Smith har hamnat på samma halva i slutspelet. De små siffrorna till höger om namnet anger placeringen i kvalet.

Här kommer fråga & svar med August Lindmark inför sändningen:

Har du och Anna hunnit snackat ihop er, och vad blir era roller i tv-sändningen?
– Nej, jag och Anna har inte pratat ihop oss än, men uppdelningen är självklar eftersom hon är den starkare spelaren: Jag programleder, hon är experten.

Kommer ni att sitta i en studio?
– Nej, jag kommer att sända hemifrån. Var Anna kommer befinna sig vet jag inte. Men en gång såg jag henne streama på gående fot i Gamla stan i Stockholm, så jag hoppas lite på en upprepning.

Vad kan tittarna förvänta sig av sändningen?
– Att det blir spännande schack i svensk toppklass, och möjligheten att få toppklassen förklarad för sig, så att de hänger med i vad som verkligen händer på brädet.
– De kommer också få se mig och Anna trevande försöka lära känna varandra, inför livepublik. Som en minidokusåpa insprängt i schacktävlingen.

Och vad är dina egna förväntningar?
– Mina förväntningar är en något jämnare tävling än schackligans blixtturnering i december, då Nils Grandelius dominerade kraftigt.

Av vilken anledning tycker du att schackfans ska följa, titta – och även spela själva i Svenska Schackligan?
– Jag tycker att schackintresserade ska kolla i kväll (torsdag) främst för underhållningen. Sen hoppas jag att de också blir sugna gå med i klubben Svenska Schackligan på chess.com och spela kommande omgångar. Och ju fler som spelar, desto bättre blir möjligheten att utveckla ligan, både formatmässigt och ekonomiskt, till exempel med ännu större prispotter.

Hur kommer sändningen te sig? Finns det något körschema?
– Vi kommer välja att i huvudsak följa en av de fyra kvartsfinalerna, som spelas parallellt. Sen visar vi båda semifinalerna – och finalen förstås.

Du har också kommenterat långpartier i exempelvis VM. Vad är utmaningen i att referera i snabbschack?
– I och med att speltempot är mycket högre får en fokusera mindre på vad som eventuellt skulle kunna hända på brädet, och mer på vad som faktiskt händer. Dessutom blir det nog lite färre allmänna historier från mitt och Annas liv.

Och hur är din egen spelförmåga i snabbschack? Hur bra är du på chess.com?
– Haha, så vänlig du är!. Jag har senaste veckan spelat upp mig för att så sent som i måndags lyckas kvala in i Queen-divisionen genom att nå 2002 i rapidrating. Bara för att direkt inse att jag inte hade möjlighet att spela kvalet på kvällen!

Kommer du att sitta i din blommiga fåtölj?

August och blommiga fåtöljen under VM-sändningarna. Foto: Sveriges Schackförbund

– Då fåtöljen måste byta våning genom en lite för smal trappa om den ska vara med, är risken stor att den inte får vara med nu när det handlar om ett endagsevent. Den får nog göra comeback under nån kommande längre turnering. Varför inte SM?

Så vad kommer du att sitta på i kväll?
– Vem vet? Inför VM-sändningarna var mitt andrahandsalternativ en saccosäck. Vi får se om den får chansen

Intervju med Anna Cramling Se live Läs mer om Svenska Schackligan Twitchkanalen Gå med i Svenska Schackligan