FM Kaan Kücüksari vinner kvalet i Svenska Schackligan igen

Publicerad 30 juni, 2022 av Leo Brodin

FM Kaan Kücüksari tar sig genom vinsten till slutspelet igen. Vinner han det också?

Kaan Kücüksari tog förstaplatsen i det första kvalet i Queen-divisionen i Svenska Schackligan och han upprepar det i andra kvalet. Efter en hård kamp vann han som ensam spelare på sju poäng. Med två kvalvinster har han nu 20 poäng, dubbelt så mycket som någon annan i Schackligan.

1 FM Kaan Kücüksari 7
2 Play_A_Viking 6.5
3 IM Ludvig Carlsson 5.5
4 IM Hampus Sörensen 5.5
5 IM Milton Pantzar 5.5
6 CM Adrian Söderström 5.5
7 IM Christian Jepson 5
8 nitluhen 5

Det började bra för Kücüksari. Efter fem ronder var han den ende som fortfarande hade full pott, ingen annan hade mer än fyra poäng. Sen mötte han IM Ludvig Carlsson, samma Ludvig Carlsson som slog ut honom i semifinalen i Queen-divisionens förra slutspel. Även nu blev det en förlust. Carlsson tog ledningen efter det vackra mellandraget 11 b4 och släppte den aldrig.

Ludvig Carlsson. Foto: Sverrir Thor

Efter förlusten hann Ludvig Carlsson ikapp honom, det gjorde också IM Milton Pantzar och spelaren som kallar sig Play_A_Viking. Delad ledning mellan fyra. Kücüksari mötte Pantzar och fick tidigt ett stort övertag på klockan. Ställningen på brädet ändrades mycket fram och tillbaka men i slutändan var Kücüksaris bönder snabbare att bli damer än Pantzars.

Play_A_Viking vann över Ludvig Carlsson och följde med till sex poäng. Sista motståndaren blev IM Hampus Sörensen, de enades dock om remi och en säker plats i slutspelet efter endast tre drag.

Kaan Kücüksari spelade ett aggressivt parti mot användarnamnet nitluhen. Kücüksari blev två bönder ner men fick i gengäld ett kungsangrepp, nitluhen försvarade sig väl och stod bättre men fick ont om tid på klockan. Partiet slutade med att nitluhens tid gick ut i ett slutspel som jämnat ut sig.

Trots förlusten räckte nitluhens fem poäng precis till en åttondeplats, och därmed till torsdagens slutspel. Ett slutspel med ett startfält mycket olikt förra tävlingens. Carlsson vann över Kücüksaki i semifinalen för att sedan vinna det hela men förutom de två är deltagarna nya.

Många av de som nådde förra slutspelet deltog dock i tävlingen. Både FM Edvin Trost och GM Axel Smith som var med i slutspelet senast var nära. Deras parti i sista ronden var turbulent med rockad åt olika håll och varsin attack. Efter ett tag lyckades Edvin Trost stänga in Axel Smiths dam och tvinga honom att byta den mot ett torn. Sedan behöll han överläget partiet ut.

Edvin Trost. Foto: Lars OA Hedlund.

En remi hade gett Smith fem poäng och en åttondeplats via särskiljning. Nu var det istället Trost som fick fem poäng, vars särskiljning inte räckte till. En niondeplats för FM Edvin Trost och en fjortondeplats för GM Axel Smith.

De två finalister som inte har nämnts än mötte varandra i den sista ronden. CM Adrian Söderström besegrade IM Christian Jepson. Efter ett tag började Söderström snabbt få sämre ställning men bättre tid, i slutändan blev det tiden som avgjorde till Söderströms fördel i en förlorad ställning.

Adrian Söderström. Foto: Lars OA Hedlund