Tidig ensam ledning för Arjun Erigaisi

Publicerad 5 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Arjun Erigaisi skriver sitt protokoll inför andra rondens parti. Ett parti som gjorde honom till ensam ledare av turneringen. Foto: Lars OA Hedlund

Efter endast två ronder har TePe Sigeman Chess Tournament en spelare i ensam ledning. Det är 18-årige Arjun Erigaisi som – precis som i ronden innan – i denna rond tog en övetygande seger. Arjun hade vit mot Saleh Salam och spelade en skarp variant mot caro-cann. Arjun hade aldrig några problem i partiet. Även om det var ett långt parti, kändes det och såg ut som en bekväm seger.

Här nedan går det att spela igenom partiet.

Nils Grandelius hade svart mot Michael Adams och partiet slutade remi. En stabil och säker remi. Ett bra resultat med tanke på att kommentatorn Stellan Brynell berättade under sändningen att Nils har dålig statistik som svart mot Michael Adams. Nu hade Nils emellertid inga problem och efter 41 drag enades spelarna om att dela poängen.

Nils Grandelus i mötet mot legandariska Michael Adams. Foto: Lars OA Hedlund.

Partiet går att spela igenom här nedan.

Mötet mellan David Navara som vit mot Hans Niermann tog form av ett intressant och dynamiskt parti. David kom bra i öppningen men utnyttjade inte fördelen på bästa sätt. Efter ett myller av slagväxlingar, däribland ett damoffer från vits sida, mynnade ställningen ut i remi genom remischackar. En riktig kampremi.

Partiet mellan Alexei Shirov som vit mot Jorden Van Foreest fick också ett intressant förlopp. Det partiet slutade i ett dubbelt tornslutspel där det såg ut som svart kunde pressa med sin fribonde. Ställningen var dock sådan att det var inga problem att hålla den balanserad och jämn. Spelarna enades om remi efter drag 63.

Hård kamp på brädet även i denna rond med andra ord.

Resultat rond 2

Alexei Shirov – Jorden Van Foreest 0,5-0,5

Michael Adams – Nils Grandelius 0,5-0,5

David Navara – Hans Niemann 0,5-0,5

Arjun Erigaisi – Saleh Salem 1-0

Lottning rond 3

Saleh Salem – Alexei Shirov

Hans Niemann – Arjun Erigaisi

Nils Grandelius – David Navara

Jorden Van Foreest – Michael Adams

Turneringens hemsida Resultat och ställning LIvesändning