Så blev medaljkampen bakom mästarna Stockholms Schacksällskap

Publicerad 15 maj, 2022 av Ingemar Falk

Rockaden Stockholm och Wasa SK i deras möte i lördags. Båda klubbarna kom till elitseriesammandraget i Södertälje med guldförhoppningar. Nu blev det silver för Rockaden, medan Wasa föll ner til en femte plats. Foto: Lars OA Hedlund

De redan klara elitserievinnarna Stockholms Schacksällskap hade som motivation att lyckas vinna alla matcher i årets säsong. Men då stod Lunds ASK i vägen. Skåneklubben vann deras möte med 5–3 – och börjar bli ett litet spöke för Sällskapet, vilket Stockholmslagets lagledare Eric Thörn berättade i intervjun i lördags här på schack.se.

Nu räckte inte Lunds ASK seger till medalj ändå för både Rockaden Stockholm och Västerås SK vann sina matcher mot Växjö respektive Team Pelaro Alingsås.

Därmed slutade prispallen så här i elitserien i schackallsvenskan 2021/2022:

Delar av Stockholms Schacksällskaps guldlag. Foto: Lars OA Hedlund
  • GULD: Stockholms Schacksällskap, 16 p.
  • SILVER: Rockaden Stockholm, 15 p.
  • BRONS: Västerås SK, 13 p.
Bronslaget Västerås SK. Foto: Lars OA Hedlund

Noterbart från helgens avslutande sammandrag är att Wasa SK hade en tung helg. De kom till Södertälje i fredags som en av guldkandidaterna. Nu blev det tre raka förluster och klubben föll ner till en slutlig femte plats – trots starka spelare som Bassem Amin (2686), Nikita Meshkovs (2553) och Pia Cramling (2458) i laget, och ytterligare två stormästare i Juan Bellón och Tom Wedberg.

Wasa SK är en av klubbarna som ligger i framkant i Schacksverige med ambitiösa junior-, dam- och elitsatsningar. Fast strävan att ta ett nytt SM-guld får vänta en säsong till. Nytt schackår, nya möjligheter.

I bottenstriden blev det så att Team Pelaro Alingsås åkte ur tillsammans med 2020 års bronsmedaljörer Växjö SK.

Eksjö och Kungstornet som också var inblandade i striden kring strecket klarade sig kvar. Det faktum att Kungstornet hängde kvar samtidigt som Farsta gick upp från Superettan betyder att nästa säsongs elitserie kommer att bestå av hela fem Stockholmslag.

Sluttabell, Elitserien