Pia Cramling provade nya svenska tekniken för livesändningar

Publicerad 17 maj, 2022 av Ingemar Falk

Pia Cramlings simultanpartier livesändes med nya gratisprogrammet KnightVision som utvecklats av Helsingborgsföretaget North Link.. Foto: Mattias Fält

Om en klubb vill livesända sin seriematch eller klubbkväll så kostar det åtskilliga tusenlappar att inhandla DGT-bräden och klockor.

Men nu finns en betydligt billigare lösning att testa för schackklubbar och distrikt i landet.

Mjukvaruföretaget North link från Helsingborg har tagit fram schackprogrammet KnightVision som gör det möjligt att livesända partier med kameran på mobilen som är monterad på ett bordsstativ för ett par hundralappar.

Ida Lagesson, marknadsansvarig på North Link förklarar:

– KnightVision är en lösning som spelar in och livesänder matcher utan digitala bräden, med hjälp av en mobiltelefon på ett stativ. Knightvision finns att ladda ner för Android redan nu och kommer inom kort att finnas även för iPhones.

Kostar KnightVision något?
– Nej då. KnightVision är just nu gratis för privatpersoner och klubbar att använda, svarar Ida Lagesson.

Något livesändningsbräde från DGT behövs alltså inte för att livesända partier med hjälp av KnightVision. Ett vanligt schackbräde hos klubbarna räcker gott samt en mobil på ett stativ – givet då att domaren och arrangören godkänt att mobilen får användas i spellokalen i enbart detta syfte. Liknande de godkännanden som gjorts för att mobilkameror ska kunna återge tv-bilder under turneringar som SM och Rilton Cup.

Viktor Silfverström på KnightVision förbereder livesändningen. Foto: Mattias Fält

Med KnightVisions teknik kan mobilkameran fånga in koordinaterna och livesända partiet drag för drag. Partiet kan sedan visas på en livesändningssida som Lichess.

Partier visas också på KnightVisions egen livesändningssida som ser ut så här:

Livesändningssidan hos KnightVision. Analysen efteråt visar datorevalueringen efter varje drag. Foto: North Link

När Pia Cramling höll simultan i Konserthuset i Stockholm den 12 maj testades tekniken. Partierna som spelades på ett vanligt Stauntonbräde visades upp på storbildsskärmen.

Schack på storbildsskärm under Pia Cramlings simultan. Foto: Anders Eriksson

Anders Eriksson som hjälper till med livesändningar i Stockholm ser många fördelar efter testet med KnightVision:

– KnightVision är enkelt att installera. Inga sladdar bara wifi. För simultan fungerade det bättre än andra lösningar eftersom man kan lägga till partier till ronden. Kul med avancerade system från svenska företag. Nu blir målet att köra detta på Rilton Cup.

Anders Eriksson säger att lösningen just nu är lite skrymmande. Som synes på bilderna behöver mobilkameran med stativ stå på ett eget bord bredvid schackbrädet. Men KnightVision har planer på att vidareutveckla även detta.

Schackklubbar, distrikt och turneringsarrangörer som vill erbjuda sina medlemmar och schackfans denna livesändningsservice kan ställa frågor till KnightVision-teamet som svarar på frågor.

Du mejlar till Ida Lagesson: ida.lagesson@northlink.io

Läs mer om KnightVision Teamet i North Link Ladda hem KnightVision-appen