Nystart för IM Oskar von Bahrs schackkarriär

Publicerad 7 maj, 2022 av Ingemar Falk

Oskar von Bahr i finalgruppens sista parti mot Rune Evertsson. Mötet slutade remi och det räckte för att von Bahr skulle ta hem segern. Foto: Ingemar Falk

Kungstornets starke IM Oskar von Bahr, 46 i år, kan vara tillbaka med en riktig schacksatsning.

Det berättade han för schack.se minuterna efter segern i lördagens FinanschackErik Penser bank i Stockholm.

– Jag var med i Påskturneringen i Norrköping. Det gick väl sådär, men gav mig ändå mersmak, säger Oskar von Bahr som är anmäld till Mästarklassen Elit i SM i Uppsala.

Och innan dess ska han vara med i sista GP-deltävlingen Deltalift Open.

Det som möjliggör ökat fokus på schacket är att han numera blivit frilans, och fått möjlighet att leva på sina investeringar. Det ger honom mer tid att träna schack.

– Nu har jag all tid och alla möjligheter att göra en riktad satsning, säger Oskar von Bahr.

Han är internationell mästare, och har en stormästarnorm.

– Målet är förstås jättetufft, men det är klart – någonstans finns ju förhoppningen att erövra en stormästartitel även om jag behöver höja min rating rejält, säger Oskar von Bahr.

Två stormästarnormer återstår plus att lyfta sin rating till 2500-gränsen. Hans topprating – hittills ska sägas – är 2433.

– Oavsett hur det går blir det en morot för mig att lägga kraft och energi på schacket. Man behöver mål – om än avlägsna – för att motivera sig.

Oskar von Bahr var senast med i Mästarklassen elit i SM 2017. Då blev det seger, vilket gav en plats i högsta gruppen, Sverigemästarklassen, året efter.

– Jag har samma mål i år – att vinna Mästarklassen elit i SM, säger han.

I Finansschack spelades partierna med betänketiden 5 minuter + 3 sekunder. Oskar von Bahr vann med en halv poäng tillgodo på Stefan Schneider, Länsförsäkringar. Trea blev Philip Lindgren, SEB.

Men det var mot fyran i turneringen, Tony Apéria, SchackEvent AB, där Oskar von Bahr kände största motstånd.

Tony Apéria, närmast kameran till höger, i stitt parti mot Jonatan Berggren, FCG Fonder. Foto: Ingemar Falk

– Tony Apéria besegrade mig i grundspelet och då blev jag varse att jag spelade för långsamt. Jag satte bort partiet i tidsnöden. Och sedan möttes vi i första ronden i A-finalen, och då var jag egentligen förlorad med två minusbönder i ett tornslutspel. På något sätt lyckades jag rädda remi – men jag hade varit så pressad att jag höll på att säga att jag vann när folk frågade mig hur partiet gått. Så pressad var jag mot Tony Apéria – remin kändes som en seger, säger Oskar von Bahr.

– Därifrån flöt sedan finalspelet på fint för mig. När jag vann 2019 kändes det att jag hade lite tur. Den här gången var det mer kontrollerat.

Mer om Finansschack