Intervju: Axel Smith om nya boken om mytomspunne Rolf Martens

Publicerad 9 maj, 2022 av Ingemar Falk

Axel Smith berättar om nya Rolf Martens-boken. Foto: Lars OA Hedlund

Få schackspelare har blivit lika mytomspunnen som Rolf Martens (1942–2008).

Han spelade ett enda senior-SM som han också vann 1967. Sen försvann han i princip från tävlingslokalerna, men fortsatte att fascinera människor runt om i världen med iögonfallande schackanalyser.

Nu kommer boken om Rolf Martens liv – och öppningarna som fått kultstatus. En bok skriven av Axel Smith med Fredrik Danelius och Calle Erlandsson som medförfattare.

Stormästaren Axel Smith fångades av glöden och entusiasmen när han som 18-åring för första gången fick lyssna på Rolf Martens årliga schackföreläsning i Lunds ASK:s klubblokal.

Det blev också starten på ett samarbete.

2005. Rolf Martens håller schackföredrag. Foto: Thomas Olsson

– Vi började mejla varann. När jag frågade om en öppningsvariant blev Rolf Martens svar oerhört omfångsrika. Det hände att han fick dela upp svaret i två brev eftersom mejlprogrammets minne tog slut.

Brevväxlingen ledde inom två år till guld.

– Jag spelade Rolf Martens öppningar i junior-SM 2006, då jag lyckades vinna, berättar Axel Smith.

Arbetet med boken har gjort att Axel Smith återgått till Rolf Martens öppningsläror.

– Så är det. Jag har använt hans varianter i årets elitserie, och planerar att använda dem i nya svenska schackligan.

Valt ut tio öppningar

Köparna av boken kan se fram emot att få ta del av Rolf Martens varianter. Axel Smith har valt ut tio öppningar som gås igenom grundligt – och ger dig möjlighet att bygga en egen repertoar.

Fast bara med de svarta färgerna.

– Rolf Martens prövade också att bygga upp en repertoar för vitspelare, men kom inte så långt.

Rolf Martens skapade sina öppningar före datorernas intåg. Hur skulle du vilja beskriva honom som spelöppningsteoretiker: geni eller kreativ kaféschackspelare?

– Bådadera, men med övervikt för det senare. Analysprogrammen underkänner många av öppningarna.

– Med det sagt är hans öppningar tillräckligt starka för att stå sig bra på hög nationell nivå. Jag tycker själv att jag klarat mig igenom hans varianter på ett bra sätt i mina partier. Har nog aldrig hamnat direkt dåligt efter öppningsfasen.

Axel Smith pekar på en annan styrka med Rolf Martens öppningar – och det som gjorde hans verk genialiska:

– Det var de fantastiska historierna han byggde upp kring varianterna, och de fantasifulla namnen. Han sålde på så sätt in sina öppningar och fick en stor skara fans. Folk trodde verkligen på hans system. Hårdraget kan man säga att han skapade vin av vatten.

Rolf Martens läror spreds också utanför Sveriges gränser.

– Precis när boken skulle lämnas till tryck fick jag ett mejl från en nederländsk schackspelare som hade över 20 dokument med Rolf Martens analyser.

Sanningen om Snake Benoni

Rolf Martens öppningar har också fått engelska namn, och Axel Smith berättar att namnet bakom “Snake Benoni” har en helt annan historia än vad man kan tro. 

– Den hette ju Orm på svenska, men anspelade inte på djuret utan på initialerna Olav Rolf Martens – O.R.M. Han tjuvmärkte öppningen – ingen skulle ta den ifrån honom.

Vilken är din egen favorit?
– Kamtjatka, som inleds med 1.d4 Sf6 2.c4 c5 3.d5 a6. Det är bondedraget till a6 som sätter sin prägel på öppningen, säger Axel Smith som berättar historien om hur namnet kom till:

Där ute till höger och inringat ligger Kamtjatka. Foto: Wikipedia

– Just den kvällen när öppningen diskuterades var Rolf Martens hemma hos Ludvig Sandströms föräldrar Bengt och Ingegärd. Varianten var intressant, men vad skulle den heta? Då sa Ingegärd: “Varför heter inte någon öppning Kamtjatka?”. På världskartan ligger halvön långt österut i Sibirien – och a6 är det iskalla bondedraget långt ute på kanten. Klart öppningen ska heta Kamtjatka!

Unika familjebilder

En stor del av boken handlar också om Rolf Martens personliga liv, och tack vare stor hjälp av Rolfs syster Berit samlades ett rikt bildmaterial in. Här finns foton som få andra sett tidigare. På en av familjebilderna är Rolf Martens bara ett år gammal.

– Berits insats var ovärderlig för boken. Jag träffade henne under arbetet, och tyckte att jag aldrig träffat en piggare 78-åring.

Men så kom det plötsliga dödsbudet. Berit dog i mars.

– Det känns verkligen sorgligt. Hon skulle ha varit med på releasefesten den 29 maj, säger Axel Smith.

Även Rolf Martens mötte döden snabbt. Den 22 april 2008 fick han aortabråck och dog ögonblickligen. Han blev 66 år.

Rolf Martens hann under sina år sätta prägel på många schackspelares liv genom sina öppningsvarianter.

Men hur bra hade han själv kunnat bli som schackspelare om han fortsatt satsa efter SM-segern 1967? Han mätte egentligen sina krafter mot Sverigeeliten en enda gång till när han gjorde en snabb comeback 1988 och vann SM-blixten.

Rolf Martens kring 1962. Fotot är från Calle Erlandssons arkiv.

– Det är en riktigt “tänk om…”-teori, säger Axel Smith och ger sin egen hypotes:

– Rolf Martens var en övertygad kommunist med starka åsikter som blev för mycket till och med för partier och organisationer på vänsterkanten, där han uteslöts. Men han gav aldrig upp sin egen kamp och skrev politiska texter fram till sin död. Hans grundfilosofi var att människan skulle bidra till samhället via arbete. Han gav upp schackkarriären och blev svetsare.
– Men sen vet jag inte om det är hela sanningen. Kanske Rolf Martens verkligen gjorde en hårdsatsning på schack och insåg att han inte skulle nå hela vägen fram till världseliten? Att hans förmåga visserligen hade räckt till fler SM-segrar på 1970-talet, men inte nått fram till världstoppen – och att det var därför han slutade tävlingsspela. Han kom åtta i inofficiella blixt-VM 1966, men långpartier är förstås en annan sak.

Det och mycket annat hade Axel Smith säkert velat diskutera med Rolf Martens om han fortfarande varit i livet.

– Jag kan känna att jag ångrar att jag inte tog tillfället i akt att träffa Rolf fler gånger. Jag var nog för ung då, och tänkte helt enkelt inte i de banorna. Hans sista ord till mig kom i samma form som allt annat i vår dialog – via mejl.

Boken “Rolf Martens – Schackgeniet, maoisten, motståndsmannen” kommer att få sin release i samband med turneringen Rolf Martens minne den 29 maj.
Redan nu kan du beställa boken här på Axels Smiths författarsida i samarbete med Lunds ASK.

Beställ boken