Hans Niemann slutade som segrare

Publicerad 10 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Hans Niemann höjer handen och kanske tänker han på sin blivande seger i turneringen. En remi räckte för att vinna hela turneringen och tornslutspelet på brädet i partiet mot Jorden Van Foreest slutade också remi. Foto: Lars OA Hedlund

Det blev till sist Hans Niemann som slutade som segrare i den starka turneringen TePe Sigeman & Co Chess Tournament. Det räckte med remi som svart för att säkerställa segern. Partiet mellan Hans Niemann och Jorden Van Foreest slutade också remi i ett remibetonat tornslutspel efter efter 60 drag, och turneringssegern var ett faktum.

En meriterande och imponerande seger för den unge amerikanen. Inte minst med tanke på att han precis innan turneringen åkte från en annan turnering, nämligen Capablanca Memorial som ägde rum på Kuba. En turnering som han vann. Hans skrev på Twitter att han hoppas ha drivkraften att upprepa denna seger i Malmö. Den drivkraften fanns verkligen…

Blir naturligtvis intressant att följa denna spelare framöver. Hans Niemann är en spelare som vill spela mycket. Under segerintervjun nämnde han själv med gimten i ögat att han helst vill spela partier non-stop. Det kan man också utröna när man ser hur många partier han spelar. Ett år blev det så många som 259 ( ! ) klassiska partier.

Nils Grandelius gjorde en mycket bra turnering med stabilt och säkert spel. Han blev också obesegrad i turneringen och slutade på en delad andra plats.

Vårt svenska hopp Nils Grandelius lyckades bra i turneringen. Foto: Lars OA Hedlund

Sjunde rondens möte som vit mot Alexei Shirov slutade remi. Partiet går att spela igenom här nedan:

Arjun Erigaisi hade svart mot David Navara. Arjun hade chansen att ta sig upp i tabellen om han vann partiet. Emellertid kom aldrig några vinstchanser och partiet ebbade ut i ett bondeslutspel som var remi. Arjun slutade därmed på en delad andra placering.

Michael Adams fick ett fint angrepp och vann övetygande som vit mot Saleh Salem. Partiet går att spela igenom här nedan.

Michael Adams tog sin första vinst i turneringen och slutade på en delad andra plats. Foto: Lars OA Hedlund

Slutresultat i turneringen ser vi nedan.

Årets turnering av TePe Sigeman & Co Chess Tournament är nu avslutad. En turnering som man kan konstatera har följts och skapat uppmärksamhet världen över. En turnering som vi självklart är stolta över att den äger rum här i Sverige !

Turneringens hemsida Resultat och ställning