Hans Niemann förstärkte sin ledning – Nils Grandelius vann i övertygande stil

Publicerad 8 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Ledaren i turneringen Hans NIemann tog ett stort kliv framåt efter gårdagens vinst mot Alexei Shirov. På bilden syns också Nils Grandelius som vann sitt parit som vit mot Saleh Salem. Foto: Lars OA Hedlund

Det börjar dra ihop sig ordentligt inför slutronderna av den pågående turneringen TePe Sigeman & Co Chess tournament. Självklart var intresset stort inför mötet mellan ledaren Hans Niemann som vit mot Alexei Shirov.

Det blev ett intressant parti där Alexei fick fördel i öppningen och bekvämt spel. Hans hittade emellertid bra försvarsresurser, och hade fördel av att ha bättre tid på klockan.

Det blev ett otroligt spännande parti när Alexei Shirov tog beslutet att offra damen i en variant där spelet blev mycket komplicerat. Problemet var att Alexei tänkte ut sin tid till att ha mindre än en minut kvar. Som kommentatorerna påpelade är det sådant man kan göra om det är forcerad vinst, men det var det inte i detta fall. Tvärtom fanns det många fallgropar i ställningen. Hans använde sin tid föredömligt, hittade bästa försvaret och vann partiet.

Alexei Shirov satsade hårt på vinst i partiet mot Hans Niemann. Offret var korrekt enligt datorns analys men tidsnöden skapade stora problem. och det blev förlust. Foto: .Lars OA Hedlund

Ett fantastiskt publikparti och man måste ge en eloge till båda spelarna för det spel de bjöd på.

Partiet går att spela igenom här nedan:

Ett glädjeämne i ronden var att vi fick se Nils Grandelius vinna i övertygande stil som vit mot Saleh Salem.

Nils Grandelius tog en viktig seger i femte ronden. Foto: Lars OA Hedlund

Nils fick tidigt bekvämt spel och hade även bättre tid på klockan. Ett fint genomfört parti och speciellt den instruktiva placeringen av en springare på d3 borgade vägen för vinsten. En viktigt vinst för Nils som har gjort en bra turnering.

Partiet går att spela igenom här nedan:

Arjun Erigaisi låg en halv poäng efter ledaren inför denna rond. Han hade svart mot Jorden Van Foreest. Partiet såg länge ut att gå mot remi men ett misstag från Jordens sida gav Arjun vinstställning. Han gjorde dock misstaget att spela för snabbt i nedan ställning.

Arijun drog ganska snabbt 47. – Lxa2 och säkert övertygad om att det var lätt vinst. Emellertid ett oerhört komplicerat slutspel. Det rätta draget är 47. – Kc7! och svart står på vinst. Hemligheten i ställningen är att svarts kung ska komma till b5 och man ska hindra vits kung från att aktivera sig.

Man kunde se i sändningen att Arijun insåg att han gjort ett misstag och ställningen nu enbart var remi. Han satt länge och stirrade rakt framför sig innan han gjorde nästa drag. Partiet slutade som sagt remi och därmed ligger Arijun en hel poäng efter ledaren med sina tre poäng. Han delar andraplatsen med Nils som också har tre poäng.

Arijun Erigaisi var nära vinst men missade fortsättningen i ett slutspel som var mer komplicerat än vad man anade vid en första anblick. Foto: Lars OA Hedlund

Partiet mellan Michael Adams som vit mot David Navara såg ett tag ut som vit skulle kunna få ett kungsangrepp med spel på f-linjen. David neutraliserade dock det hela och partiet slutade i ett tornslutspel som ingen av spelarna kunde vinna. Det blev också remi efter 69 drag med enbart kungarna kvar på brädet.

Resultat rond 5

Hans Niemann – Alexei Shirov 1-0

Nils Grandelius – Salem Saleh 1-0

Jorden Van Foreest – Arjun Erigaisi 0,5 – 0,5

Michael Adams – David Navara 0,5 – 0,5

Lottning rond 6

Alexei Shirov – David Navara

Arjun Erigaisi – Michael Adams

Saleh Salem – Jorden Van Forest

Hans Niemann – Nils Grandelius

Sändningen går att följa från 15.00 på Sveriges Schackförbunds twitch-kanal där stormästarna Stellan Brynell och Erwin L’lami kommenterar.

Se också på Twitch.

Turneringens hemsida Resultat och ställning LIvesändning