Fusk lönar sig inte i Svenska Schackligan

Publicerad 17 maj, 2022 av Ingemar Falk

Ettan och tvåan är avstängda efter misstänkt fusk.

Svenska Schackligan som drivs av Fragbite i samarbete med Sveriges Schackförbund fick på måndagen se de två topplacerade i klassen Knight (rapidrating (800–1299) bli avstängda.

Det var misstänkt fusk som låg bakom avstängningarna, och vinnare i kvalturneringen blev nu användaren “7dh”.

Fragbite har stor erfarenhet av E-sport och har i år lanserat Svenska Schackligan – och vill förstås se rent spel.

Här är Fair play-reglerna för Svenska Schackligan:

“För att säkerställa att Svenska Schackligans matcher och turneringar spelas rättvist och fusk-fritt har vi tagit fram åtgärder och riktlinjer för att motverka detta. Vissa av dessa åtgärder kan ni läsa om nedan.

Då turneringen spelas på plattformen chess.com gäller även deras policy för Fair Play. Denna går att läsa här: https://www.chess.com/legal/fair-play

Genom att registrera dig och delta i Svenska Schackligan går du med på dessa villkor.

Vilka åtgärder tas för att motverka fusk?

Direkt när en kvalturnering är slutspelad kommer samtliga matcher att analyseras med hjälp av Chess.coms anti-fusk-verktyg. Inga resultat är bekräftade förrän de godkänts av Chess.com. Läs mer här: https://www.chess.com/article/view/chess-com-fair-play-and-cheat-detection

För att säkerställa att samtliga matcher under slutspelet spelas rättvist och enligt Fair-play kommer det även att finnas en licensierad domare på plats som ser till att matcherna spelas korrekt.

Det är krav på att spelare som deltar i månadsfinal och årsfinal har en aktiv skärmdelning på hela skärmen och webbkamera under hela matchens gång.

Detta arrangeras med hjälp av ett Zoom-samtal där deltagare, arrangör och domare kommer ha direkt kontakt med varandra. I detta möte kan du som spelare efterfråga att samtala privat med domare eller arrangör vid behov.

Om en spelare ertappas med fusk kommer administrativa åtgärder att tas. Detta kan innebära t.ex. överlåtande av prispengar och turneringsplaceringar, samt avstängningar. Information kring överträdelser kommer också att delas med Chess.com och Svenska Schackförbundet.”