Första ronden bjöd på både spänning och schackunderhållning

Publicerad 3 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Alla spelarna samlade under första rondens spel. Längst fram till höger ser vi vår Sverigeetta Nils Grandelius som spelar vit mot Jorden Van Foreest. Foto: Lars OA Hedlund

TePe Sigeman & Co Chess Tournament inleddes idag med första ronden i det starka startfältet. Turneringen spelas i Malmö Live Konserthus mellan 3 – 9 maj.

Det blev en dramatisk och spännande rond. En av höjdpunkterna var partiet mellan Arjun Erigaisi som vit mot Alexei Shirov. Arjun fick tidigt ett övertag tidsmässigt och gjorde i princip de flesta drag á tempo fram till drag 23, medan Alexei fick tänka desto mer. Öppningen var en skarp variant i slaviskt och i efterintervjun visade Arjun hur väl insatt han var i de olika varanterna.

Tidsförsprånget kom att ha stor betydelse i en komplicerad och krävande ställning. Vid en ytlig anblick såg det ut som att svart kunde klara sig, men kungsställningen var svag vilket vit utnyttjade snyggt och effektivt. Efter det det vackra slutdraget i form av 41. h7 var partiet helt slut, och Alexei gav upp.

Ett intressant och spännande parti som går att spela igenom här nedan.

En imponerande seger av Arjun Erigaisi från Indien som debuterar som deltagare i denna tunering.

Arjun Erigaisi  funderar under det pågående partiet. Foto: Lars OA Hedlund

Vårt svenska hopp Nils Grandelius hade vit mot Jorden Van Foreest. Partiet fick tidigt en balanserad och jämn karaktär och fortsatte så. Efter fyrtio drag enades spelarna om remi. Partiet går att spela igenom här nedan.

Partiet mellan Hans Niemann som vit mot Michael Adams blev rondens längsta parti men slutade även det med remi. Även det hela tiden ett balanserat parti där spelarna enades om remi efter drag 49.

Lite mer obalanserad blev istället partiet mellan Saleh Salem som vit mot David Navara. Ett rörigt och svårbedömt parti, där kanske vit trots allt hade det lättare spelet i praktiken. David offrade en pjäs för två bönder, men fick inte det motspel som behövdes, och förlorade så småningom partiet.

Sammanfattningsvis en fin inledning på denna turnering. Organisatörerna har haft som sitt kännemärke för turneringen att man vill bjuda in spelare som bjuder på intressanta och publikvänliga partier. Första ronden infriade det löftet med besked och lovar gott inför kommande ronder.

Resultat rond 1

Arjun Erigaisi – Alexei Shirov 1-0

Saleh Salem – David Navara 1-0

Hans Niemann – Michael Adams 0,5 -0,5

Nils Grandelius – Jorden Van Foreest 0,5 -0,5

Lottning rond 2

Alexei Shirov – Jorden Van Foreest

Michel Adams – Nils Grandelius

David Navara – Hans Niemann

Arjun Eirigaisi – Saleh Salem

Turneringen kommenteras från 15.00 av stormästarna Stellan Brynell och Erwin l’Ami och sänds på Sveriges Schackförbunds twitchkanal.

Se också på Twitch.
Turneringens hemsida Resultat och ställning LIvesändning