Delad ledning i turneringen

Publicerad 6 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Hans Niemann t. v i det viktiga partiet partiet mot Arjun Erigaisi. Foto: Lars OA Hedlund

Tre ronder har nu spelats i TePe Chess Tournament i Malmö. Av naturliga skäl riktades ett stort intresse för partiet mellan Hans Niemann och Arjun Erigaisi under gårdagens tredje rond.

Arjun Erigaisi som imponerat stort med sina övertygande vinster i de två första ronderna har visat att han verkligen inte är att leka med. Hans Niemann ,som åkte nästan direkt till Malmö efter sin meriterande seger i Capablanca Memorial på Kuba, var säkert också beredd att satsa stort.

Båda unga och ambitiösa spelare med sikte på världseliten. Hur skulle drabbningen sluta ?

Arjun som svart valde slaviskt och fick en ganska stabil ställning efter öppningen. Ställningen hade sådan karaktär att det skulle vara fördelaktigt för svart att komma in i slutspel och få byta dam. Av någon anledning blev Arjun för ivrig att erbjuda dambyte. Nu byttes damerna bort när svart fick en svag bonde på c-linjen vilket gav svart stora problem i partiet. Amerikanen kunde bara förstärka sin ställning mer och mer, med full kontroll. En snygg taktisk avslutning och några drag senare tvingades Arjun att ge slaget förlorat.

Partiet går att spela igenom här nedan:

Med denna viktiga och första seger i turneringen tog sig Hans in i delad ledning. Nu leder han turneringen tillsammans med Arjun då de båda har två poäng.

Nils Grandelius spelade återigen en stabil remi som vit mot David Navara.

Nils Grandelius under partiet mot David Navara. Foto: Lars OA Hedlund

Nils har därmed tre remier i denna turnering och är obesegrad. Det blir ett intressant möte i nästa rond då Nils får möta en i ledarduon, Arjun Erigaisi, som svart.

Partiet mot David Navara går att spela igenom här nedan:

Partiet mellan Saleh Salem och Alexei Shirov var länge jämnt och slutade också som väntat remi. Spelarna enades om remi efter 61 drag,

Även partiet mellan Jorden Van Foreest och Michael Adams var ett jämnt och balanserat parti. Där slutade partiet i remi genom dragupprepning efter drag 34.

Resultat rond 3

Saleh Salem – Alexei Shirov 0,5 – 0,5

Hans Niemann – Arjun Erigaisi 1-0

Nils Grandelius – David Navara 0,5 -0,5

Jorden Van Foreest – Michael Adams 0,5 -0,5

Lottning rond 4

Alexei Shirov–Michael Adams

David Navara– Jorden Van Foreest

Arjun Erigaisi–Nils Grandelius

Salem Saleh– Hans Niemann

Sändningen går som vanligt att följa 15.00 på Sveriges Schackförbunds twitch-kanal där stormästarna Stellan Brynell och Erwin  L’lami kommenterar.

Se också på Twitch.
Turneringens hemsida Resultat och ställning LIvesändning