De åtta som går till Queen-slutspel i Svenska Schackligan

Publicerad 30 maj, 2022 av Ingemar Falk

Stormästarna som kom, sågs – och gick vidare. Axel Smith och Emanuel Berg är klara för torsdagens månadsfinal i toppgruppen Queen i Svenska Schackligan. Foto: Lars OA Hedlund

OS-spelaren Emanuel Berg, Arvika, blev en av de åtta spelarna som tog sig till toppgruppens första månadsfinal i Svenska schackligan som arrangeras av Fragbite i samarbete med Sveriges Schackförbund och spelas på chess.com.

33 spelare kom till måndagskvällens kval i Queen som hade en ratinggräns på 2000+. Efter de åtta ronderna var det denna oktett som tog en plats i torsdagens månadsfinal med 10 000 kronor i prispotten.

PlSpelareKlubbPo
1FM Kaan KücüksariLunds ASK6,5
2FM Edvin TrostRockaden Stockholm6,5
3GM Emanuel BergTeam Pelaro Alingsås6,0
4Adrian Bohman KarlholmÖstersunds SS5,5
5IM Ludvig CarlssonVästerås SK5,5
6IM Philip LindgrenLimhamns SK5,5
7GM Axel SmithLunds ASK5,0
8FM William OlssonÖrgryte SK5,0

Som synes var det stor geografisk utbredning av spelarna. I månadsfinal kommer vi se deltagare från alla väderstreck i Sverige. Norrlands hopp blir Östersundsspelaren Adrian Bohman Karlholm som slog sig in på topp 8 bland alla titelspelare.

Adrian Bohman Karlholm. Foto: Lars OA Hedlund

Månadsfinalen kommer att avgöras i ett slutspel med kvartsfinal, semifinal och final – och direktsänds på Twitch på torsdag kväll med August Lindmark och Anna Cramling som kommentatorer. Här kan du läsa allt om reglerna i Svenska Schackligan.

Du följer månadsfinalen här med start på torsdag klockan 19.00.

I månadsfinalen hade vi så när fått se WIM Inna Agrest, Team Pelaro Alingsås. Hon låg länge på slutspelsplats efter bland annat den här segern mot IM Philip Lindgren, där hon var snabbast i tidsnödsrafflet i 10-minuterspartiet.

Inna Agrest. Foto: Lars OA Hedlund

Philip Lindgren tog sedan i den allra sista ronden revansch på sig själv när han vann på tid med 9 tiondelars marginal och därmed tog en plats i månadsfinalen.

Philip Lindgren. Foto: Lars OA Hedlund

För Inna Agrest blev det slutligen en nionde plats, precis utanför slutspelet. Ett viktigt parti kom i rond 6 när hon som svart mötte IM Ludvig Carlsson – och här bjöds det på stor underhållning för åskådarna. Här rök flisorna ordentligt på brädet och inte ens damerna gick säkra.

Ludvig Carlsson. Foto: Sverrir Thor

Med den segern låg vägen öppen för slutspelsplats för Ludvig Carlsson medan Inna Agrest så småningom föll tillbaka till den retliga niondeplatsen.

Högst upp i tabellen var det juniorerna Kaan Kücüksari och Edvin Trost som dominerade. Båda tog 6,5 poäng och var en halva före stormästaren Emanuel Berg som kom trea.

Här är en varsin partivinst för Kücüksari och Trost i kvalturneringen:

Kaan Kücüksari. Foto: Lars OA Hedlund
Edvin Trost. Foto: Lars OA Hedlund

Som avslutning kommer här ett vinstparti från den åttonde och sista spelaren som kvalade in till torsdagens månadsfinal: FM William Olsson, Örgryte SK.

Torsdag, kl 19.00: Live Följ Twitchkanalen Börja spela i ligan Alla reglerna