Andra halvlek – Hans Niemann i ensam ledning

Publicerad 7 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Hans Niemann under partiet mot Saleh Salem. Den vinsten gjorde att han befäster sig ställning i turneringen och nu leder ensam. Foto: Lars OA Hedlund

Fyra ronder har passerat i TePe Sigeman & Co Chess Tournament som äger rum i Malmö. Återigen har vi fått en ensam ledare. Det var Hans Niemann som med de svarta pjäserna vann mot Saleh Salem och därmed tog ledningen.

Det var ett intressant parti där det ett tag såg balanserat ut. En felaktig plan från vits sida gav Hans möjlighet till ett snyggt kvalitetsoffer. Det gjorde att svarts lätta pjäser blev starka med ett förkrossande genombrott på g-linjen. Återigen ett snyggt vinstsparti av Hans och några drag senare tvingades motståndaren ge upp.

Partiet går att spela igenom här nedan:

Nils Grandelius hade svart mot Arjun Erigaisi. Lite oväntat valde Arjun att gå in i skotskt som vit. Inte så vanligt nuförtiden som kommentatorerna påpekade i studion.

Som en del kanske kommer ihåg fick Nils möta skotskt som svart mot Baaduur Jobava i Fide Grand Swiss i Riga förra året. Då vann Nils och Baadur valde en riskabel väg i öppningen som vit. Det gjorde inte Arjun däremot utan valde en säkrare och mer stabil variant. Troligtvis i förhoppningen att få trycka och få bekvämt spel mot svarts sämre bondestruktur. Nils redde ut det hela bra, och tog sina chanser när det behövdes och partiet mynnade så småningom ut i remi.

Partiet går att spela igenom här nedan:

Nills Grandelius och Arjun Erigaisi berättar om sitt parti tillsammans med kommentatorn Erwin L’lami under sändningen. Foto : Lars OA Hedlund

Ett bra parti av Nils som fortfarande är obesegrad i det starka startfältet. I nästa rond har han vit mot Saleh Salem.

David Navara hade vit mot Jorden Van Foreest. Holländaren fick en viss press som svart, men partiet blev balanserat och spelarna enades om remi genom dragupprepning efter 40 drag.

Partiet mellan turneringens veteraner, Alexei Shirov och Micheal Adams slutade också remi. Alexei fick inte ut så mycket av öppningen som vit utan partiet höll balansen och slutade även där med remi genom dragupprepning.

En bild från den vackra och luftiga spellokalen under dagens rond.

Tankeverksamhet och djup koncentration. Foto: Lars OA Hedlund

Autografjakt är också ett inslag under tuneringen. Sjävklart ska man ta chansen när man har möjlighet. På bilden nedan har vi en nöjd autografjägare tillsammans med Nils Grandelius och Arjun Erigaisi.

Henrik Mortensen längst till höger har precis fått autografer skrivna av de båda stormästarna. Foto: Lars OA Hedlund

Resultat rond 4

Alexei Shirov–Michael Adams 0,5 -0,5

David Navara– Jorden Van Foreest 0,5 -0,5

Arjun Erigaisi–Nils Grandelius 0,5-0,5

Salem Saleh– Hans Niemann 0-1

Lottning rond 5

Hans Niemann – Alexei Shirov

Nils Grandelius – Salem Saleh

Jorden Van Foreest – Arjun Erigaisi

Michael Adams – David Navara

Tre ronder kvar och spänningen stiger. Kommer Hans Niemann behålla sin ledning? Finns många starka spelare som lurar i vassen just nu…

Sändningen att följa från 14.00 på Sveriges Schackförbunds twitch-kanal där stormästarna Stellan Brynell och Erwin  L’lami kommenterar.

Se också på Twitch.

Turneringens hemsida Resultat och ställning LIvesändning