Sverige och Ukraina enas i en solidaritetsmatch i schack

Publicerad 22 mars, 2022 av Ingemar Falk

Solidaritetsmatchens sänds direkt i webb-TV.

Det är så mycket mer än flaggornas färger som enar Sverige och Ukraina. Det är också två schackälskande länder, och för oss i Sverige känns det extra i hjärtat att se ukrainska schackspelare behöva fly landet – eller ta till vapen sedan Ryssland invaderat.

Ukraina är svårt plågat av kriget, och många i Sverige vill hjälpa. Nu har du som schacksupporter chansen att vara med och stötta.

Sveriges och Ukrainas schackförbund anordnar en solidaritetsmatch i schack onsdagen den 23 mars klockan 18.00. En match som kommer att spelas online på Tornelo, och kunna följas i livesändning i webb-TV med August Lindmark och FM Deniz Arman som kommentatorer. Här är länken till tv-sändningen.

Länderna ställer upp med sex spelare var (två herrar, två damer och två juniorer). De möts i dubbelmöten med betänketiden 15 minuter + 10 sekunder. Resultaten följer du här.

I samband med matchen kan du som tittare skänka pengar till Ukraina. Sveriges Schackförbund kommer att stötta UNHCR:s insamling, och varje gåva dubblas av företaget Akelius. Här kan du läsa mer insamlingen – och du ger en gåva genom att swisha till 1231295021.

Svenska laget innehåller bland andra schackstjärnan Pia Cramling och flerfaldiga svenska mästarna Tiger Hillarp och Erik Blomqvist.

Två av Initiativtagarna till solidaritetsmatchen är Håkan Jalling, ordförande i Sveriges Schackförbund, och Oleksandr Prokhorov som skött alla kontakter med ukrainska spelare.

Att matchen spelas online beror på att de ukrainska spelarna är utspridda i världen i det kaos som sedan kriget startat. Stormästaren Igor Kovalenko som är med i solidaritetsmatchen är kvar i Kiev där han arbetar som volontär och hjälper sin bror som gått med i Ukrainas försvarsstyrka.

Däremellan tvingas Igor Kovalenko ta skydd från bomberna. Här är hans bilder efter ett anfall, bara några hundra meter från hans lägenhet:

Vi har också fått se flera ukrainska schackspelare tvingats beväpna sig och försvara landet mot Rysslands militära styrkor.

Lagen som kommer att spela i solidaritetsmatchen är:

 • UKRAINA
  Herr: GM Igor Kovalenko (Elo 2674)
  Herr: GM Jurij Solodovnichenko (2500)
  Dam: WGM Jevgenija Doluhanova (2265)
  Dam: WIM Anastasiya Rakhmangulova (2229)
  Junior: CM Vadym Petrovskyi, 15 år, (2328)
  Junior: Anastasiia Hnatyshyn, 12 år, (1890)
 • SVERIGE
  Herr: GM Erik Blomqvist (Elo 2542)
  Herr: GM Tiger Hillarp (2505)
  Dam: GM Pia Cramling (2450)
  Dam: WIM Inna Agrest (2245)
  Junior: CM Milton Pantzar, 21 år, (2427)
  Junior: Julia Östensson, 17 år, (1751)
Live, kl 18.00: Resultat