Svenska OS-spelaren Ingrid Keményová Svensson är död

Publicerad 15 mars, 2022 av Ingemar Falk

Ingrid Keményová Svensson (1947–2022) på en bild publicerad i Tidskrift för schack 1977. Foto: Sveriges Schackförbund

Dagens Nyheters familjesidor meddelar att schackspelaren Ingrid Keményová Svensson är död. Hon blev 74 år.

Med tre OS-starter 1972, 1974 och 1976 tillhörde Ingrid Keményová Svensson den nya – och allt starkare svenska damtruppen som ledde fram till fina framgångar några år senare när även Pia Cramling gjorde entré i landslaget.

Schackhistorikern Peter Holmgren skrev i Tidskrift för schack nummer 3, 2020 om uppsvinget för damschacket kring de åren.

“På 1970-talet tog det fart igen. Sveriges Schackförbund etablerade en Damkommitté och 1971 introducerades en speciell flickgrupp i skol-­SM. Samtidigt förstärktes den svenska dameliten av de inflyttade Ingrid Keményová (Svensson), Borislava Borisova (Ornstein) och Jolanta Szota (Dahlin).
Denna injektion av starkare spelare tillsammans med SSF:s satsningar inspirerade fler flickor att börja med schack. Ett exempel är Siv Bengtsson som 1974 vann skol­-SM för sin åldersgrupp före en mängd pojkar. Samtidigt följde Pia Cramling med sin bror Dan till klubben Passanten och blev direkt fångad i Caïssas nät.”

Ingrid Keményová Svensson var sannerligen en av pionjärerna i damschackets nya framgångsvåg.

Hon lämnade schackscenen för över 30 år sedan. Hennes höjdpunkter vid brädet skedde på 1970-talet. I damernas schack-OS 1974 tog hon en individuell silvermedalj som första reserv i svenska laget med sitt facit fyra segrar, tre remier och två förluster.

Några partier av Ingrid Keményová Svensson finns bevarade i schackdatabaserna. Här är ett av dem, en vacker vinst som svart mot skotskan Muriel Leask i damolympiaden 1976 i Haifa

Sparade partier