Evgenij Agrest blir huvudtränare för schackgymnasiet

Publicerad 23 februari, 2022 av Ingemar Falk

Evgenij Agrest.

I höst blir det premiär. Då startar Sveriges nationella schackutbildning på Celsiusskolan i Uppsala.

Celsiusskolan profilerar sig som Sveriges största idrottsgymnasium. Här samlas talanger från hela landet i flera olika idrotter – och nu kommer alltså även schacket in bland sporterna.

– Celsiusskolan var vårt förstahandsval när det gällde att etablera ett Schackgymnasium. För oss är det här från Sveriges Schackförbund en strategiskt viktig satsning. Vi ser fram emot att få erbjuda de nya schackeleverna högkvalitativ träning, sa Erik Malmstig, vice ordförande i Sveriges Schackförbund, när nyheten om schackgymnasiet släpptes i höstas.

Nu har Sveriges Schackförbund tagit nästa steg i satsningen, och gjort klart med stormästaren Evgenij Agrest som blir huvudtränare och utbildningsansvarig för schackutbildningen.

Hur ser du på satsningen på en nationell schackutbildning på gymnasienivå?
– Jag tycker att det är ett väldigt spännande projekt. Jag brinner verkligen för att få till en schackutbildning på hög nivå i Sverige. Tanken är att kombinera den klassiska utbildning jag lärt mig från min ryska skolning och modern utbildning där jag följt dagens ledande tränare. Jag ser fram emot att dela med mig av mina erfarenheter från att ha tränat bland annat Nils Grandelius, min egen schackkarriär och arbetet som coach för landslaget, säger Evgenij.

Kan du berätta mer vad undervisningen kommer att innehålla?

Det blir schackgymnasium på Celsiusskolan i Uppsala från och med läsåret 2022. Foto: Celsiusskolans youtubekanal

– Det jag vill göra är att rusta ungdomarna så att de förstår schackets alla delar, inklusive psykologiska aspekter och utmaningar i det praktiska spelet. Till exempel hur man hanterar en bra vinst eller en dålig förlust. Min starka övertygelse är samtidigt att de främst ska fokusera på att utveckla sina starka sidor, snarare än att bara arbeta med sina svagheter. Självklart behöver du ha kunskaper, sedan utgår vi från varje elevs personliga egenskaper och utvecklar deras naturliga styrkor. Vår tanke är att inte bara arbeta med det schackliga utan även att jobba med elevernas personliga utveckling vilket jag arbetar med i min profession. Jag ser även det som en stor fördel att utbildningen är förlagd på ett idrottsgymnasium, här finns det mycket att lära av andra idrotter och förhoppningsvis kan eleverna inspireras att också bli starkare fysiskt, säger Evgenij Agrest.

Erik Malmstig.

Erik Malmstig, vice ordförande i Sveriges Schackförbund, fyller i vad det innebär för eleverna på Celsiusskolan att det nu är klart med en huvudtränare.
– Evgenij Agrest var vårt förstahandsval som huvudtränare. Med all hans schackliga erfarenhet känns det som ett tryggt val och en garant för en hög nivå på undervisningen. Han har ju en otrolig bredd med allt från sin egna schackkarriär, att ha arbetat som sekundant till Boris Gelfand i en VM-match till en gedigen utbildning och erfarenhet som tränare. Dessutom har han i sin nuvarande profession en intressant kompetens vad gäller att arbeta med frågor som gruppdynamik och coachning. Alla elever kommer att se fram emot en spännande höst på Celsiusskolan med Evgenij som huvudtränare kombinerat med gästföreläsningar från andra tränare och schackprofiler.

Mer fakta om Evgenij Agrest

  • Stormästare Evgenij Agrest föddes i Vitebsk, Belarus, och lärde sig spela schack i 4–5-årsåldern av sin pappa Roman. Agrest hade tidiga framgångar med bland annat segrar i fyra individuella ungdoms- och juniormästerskap. Hans lag vann det sovjetiska skolmästerskapet 1980. Efter militärtjänstgöring flyttade han till Sankt-Petersburg Ryssland – och fortsatte utvecklas. Han kom tvåa i det ryska mästerskapet 1992.
Evgenij Agrest.
  • Efter järnridåns fall började han spela utomlands. 1994 flyttade Evgenij till Sverige, där han var med om att bygga upp och föra Sollentuna/Team Viking till tio segrar i elitserien. Stormästartiteln kom 1997. Hans individuella meritlista överglänser det mesta: fyra SM-tecken; 1998, 2001, 2003 & 2004, tre NM-titlar, 8 olympiader, segrare i den nordiska zonturneringen 2000, två topp 10-placeringar i individuella EM, deltagit i tre individuella VM.
  • Sedan 2011 kombinerar Evgenij sitt arbete som managementkonsult inom ledarskap med tränar/management uppdrag där han bland annat under flera år varit tränare för nuvarande Sverigeettan Nils Grandelius. 2018 åtog Evgenij sig uppdraget som coach för det svenska herrlandslaget vilket resulterade i delad sjätte plats i schack-OS 2018, vilket är landslagets största framgång i modern historia.
  • Sedan flera år tillbaka är han verksam i Sveriges Schackförbunds utvecklingsprojekt Team Sweden & Team Challenger samt under de senaste åren även Team Elit, ungdomar 17-22 år.

Här finns mer information om schackutbildningen på Celsiusskolan och här gör du en intresseanmälan.

Mer info om schackutbildningen på Celsiusskolan