Intervju med Thomas Engqvist: “Jag vill skriva om schackets hemligheter “

Publicerad 2 januari, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Thomas Engqvist med sina två utgivna böcker i trilogin. I bokhyllan i bakgrunden ser vi delar av hans privata boksamling där man kan skymta verk av Gideon Ståhlberg som också var en flitig författare av schackböcker på sin tid. Foto: Privat

Den som just nu skriver mest schackböcker i Sverige är Thomas Engqvist. Det har blivit åtta böcker sammanlagt. Första boken, med titeln Petrosian move by move, kom ut 2014 och blev en av de böcker som nominerades till årets bok av brittiska schackförbundet.

För tillfället är Thomas aktuell med sin trilogi som innehåller ett koncept han har arbetat länge på. Första boken i serien heter 300 most important chess positions och utkom 2018 . Två år senare utkom uppföljaren 300 most important tactical chess positions. I mars detta år kommer den sista boken i denna trilogi.

Konceptet bakom böckerna ligger i att begränsa antalet ställningar att studera men istället göra det desto intensivare. Det handlar mer om förståelse samt att tränga djupare in i en ställning för att verkligen kunna ta till sig de finesser den innehåller. Det rekommenderas att lösa fem ställningar i veckan och även att repetera dessa ställningar. Ställningarna i boken är helt enkelt utarbetade för att kunna täcka de ställningar man behöver för att bredda sin repertoar, och utvecklas som schackspelare.

En annan viktig sak som tas upp i boken är att lära sig spela så man kan få upp ställningar med de taktiska kombinationerna. Ett viktigt ämne som lätt glöms bort skriver Thomas Engqvist själv i sitt förord och fortsätter med att det är den sanna konsten av schack. I boken kan man därför ta del av många olika tekniker i spelet som möjliggör de avgörande taktiska kombinationerna.

I denna intervju får vi tillfälle att ta del om författarens tankar bakom dessa böcker och om sitt skrivande.

Boken The most important 300 tactical chess positions är andra boken i en trilogi. Hur kom det sig att det blev flera böcker ?

-Egentligen var tanken från början att det bara skulle bli en bok och då fokusera på de 300 viktigaste positionella ställningarna. Emellertid upptäckte jag under arbetets gång hur nära taktik och positionsspel ligger varandra inom schacket. Oftast kan ju t.ex ett positionellt anlagt parti öppna vägen för den slutliga avgörande taktiska kombinationen. Det gjorde att jag kände att jag ville skriva även en bok med tyngdpunkt på taktiska ställningar.

2. Vad är det som gör denna bok unik om man jämför med andra böcker där man kan lösa taktiska ställningar ?

-Helt enkelt eftersom den bygger på konceptet att begränsa antalet ställningar man ska studera, men istället koncentrera sig på de som är viktiga. Det handlar inte heller om att lösa så många taktiska problem som möjligt utan att studera ingående fem ställningar i veckan. Förståelsen är viktigare än att kunna lösningen. Vidare tas det fram generella begrepp som t.ex plaskmatt och gaffel men sätter dem i djupare sammanhang. Det visas exempel på hur stormästarna arbetar med att göra drag som skapar ställningar som leder fram till de avgörande kombinationerna. Jag har också velat visa hur man ska lära sig välkända mönster, men inte glömma bort undantagen.

Till vilken nivå riktar sig boken ?

-Jag skulle vilja säga att boken är universell och därmed riktar sig till alla nivåer. Alla kan ha behållning av den på olika sätt. Även om det inte är en nybörjarbok och man kanske inte klarar att lösa ställningarna, kan man spela igenom lösningen och lära sig av det.

Du har fått mycket framgång med dina böcker och är som tidigare nämnts den som skriver mest schackböcker i Sverige. Samtidigt är du internationell mästare och har sedan år 1995 spelat med i SK Rockaden, en av Sveriges starkaste klubbar. Hur ser du på skrivandet av schackböcker kontra att vara en aktiv schackspelare.. Är det något av detta som lockar dig mer ?

– Just för att jag har spelat så mycket schack har jag fått så många tankar och idéer som jag vill publicera. Jag har även studerat många schackställningar och har mycket eget genomarbetat material. Jag vill helt enkelt gräva djupare och skriva om schackets hemligheter.

Dessa böcker om de 300 viktigaste ställningarna tillkom ju också efter en kurs på internet jag skapade , där deltagarna fick lösa och studera fem ställningar i veckan.

Jag är ju också lärare i mitt yrke och har har alltid tyckt om den pedagogiska biten med att undervisa och det får jag utlopp för i mina böcker. En annan sak är att jag undervisar i engelska och eftersom böckerna ges ut på engelska, samt att jag är intresserad av språk, passar det mig bra.

Jag känner att skriva böcker tar inte bort viljan eller tjusningen med att tävla i schack. Tvärtom ser jag det som ett mycket bra komplement.

Hur ser dina kommande projekt ut när det gäller att skriva böcker ?

-Sista och avslutande delen i trilogin kommer att ges ut i mars. Den heter 300 Most Important Chess Exercises och man kan säga att det är en övningsbok och ett test på de två inledande böckerna för att testa sin förståelse och kunskap. I de två första böckerna ser man lösningen direkt under ställningarna men det kommer man inte att göra här utan svaren finnns i en separat avdelning.

För övrigt har jag en del projekt på gång men för tidigt att nämna något om. Planen är att hålla ett tempo med en bok per år.

En ställning från boken visas här i partivisaren. Ställningen är hämtad från avsnittet om löparoffer. Här är det Pia Cramling som är vid rodret och överraskar Ulybin med detta intressanta löparoffer. Som nämns i boken hade Pia möjlighet att genomföra detta typ av offer i en annan ställning mot Joel Benjamin femton år tidigare. Då missade hon det i ställningen, men fick alltså chansen igen.

För de som vill läsa mer om boken bifogas längst ned i artikeln en recension skriven av Jan Verendel.

Recension Information om 300 Most Important Chess Exercises