De blev mästare i paraschack

Publicerad 1 januari, 2022 av Ingemar Falk

Tomas Luther.

Rapport från Tomas Silfver:

Den fjärde upplagan av VM i schack för personer med funktionsvariationer (People with disabilities) eller paraschack har just avslutats. Denna gång spelades den digitalt och den slutade med en seger för  FM Sargis Sargissyan från Armenien i herrklassen  och för Tatiana Flores Bernholz från Spanien i damklassen. För övrigt har FIDE i sina planer för OS 2026 att den som vill arrangera tävlingarna även ska arrangera ett para-OS. 

För att kunna delta så kan man ha alla typer av funktionsvariationer, till exempel nedsatt rörelseförmåga oavsett om det är från födseln eller något man fått i vuxen ålder. 

Sveriges Schackförbund har haft lite kontakt med deras organisation och fått uppgiften att alla sorts funktionsnedsättningar godkänns, även neuropsykiatriska, så länge man kan spela schack. Ordförande i den internationella paraschack kommissionen är Tomas Luther som varit rankad bland de topp 100 i världen som bäst. Han har även varit tysk mästare. Vill du veta mer om paraschack så kan du kontakta tomas.silfver@schack.se eller hakan.winfridsson@schack.se . 

Och håll utkik på schack.se och sociala medier om kommande tävlingar i paraschack. Ni kan även gå in och gilla ”Chess for the disabled FIDE Commission” på facebook.