Nils Grandelius är med i Svenska Schackligan: “Blir kul”

Publicerad 13 december, 2021 av Ingemar Falk

Sverigeettan Nils Grandelius spelar Svenska Scxhackligan 15–16 december. Foto: Lars OA Hedlund

Över 140 schackspelare har hittills registrerat sig för Svenska Schackligan som arrangeras av Fragbite och Sveriges Schackförbund och som spelas 15–16 december på chess,com.

Bland spelarna återfinns Sverigeettan Nils Grandelius.

– Det blir kul att vara med! Det är ju lite av en test/uppvärmningsturnering inför ett mer ambitiöst koncept i vår, men jag ser fram emot att vara med och bidra, säger Nils Grandelius.

Stormästaren Nils Grandelius kommer att vara med redan i kvalet den 15 december i jakten på en av de åtta slutspelsplatserna dagen efter. Onsdagens kval spelas i arenaformat, där man behöver samla så många poäng som möjligt på två timmar.

– Jag gillar arenakonceptet eftersom man får lov att spela många fler partier än i en schweizer, kommenterar Nils Grandelius.

Målet blir förstås att ta sig till slutspelet, även om Nils Grandelius tonar ner sin blixtform…

– Min personliga form är jag väldigt osäker på, efter att inte direkt ha rosat marknaden på blixten i Riga efter FIDE Grand Swiss, och jag har knappt spelat ett blixtparti sedan dess. Men målet är att gå vidare på onsdag och vara tillräckligt uppvärmd till torsdag.

Av de som hittills registrerat sig finns bland annat stormästaren Emanuel Berg samt Ludvig Carlsson och IM Martin Lokander. Hur ser du på motståndet?
– I blixt tycker jag att jag själv är min egen största motståndare. Så också i Svenska Schackligan…

Schackligan spelas på chess.com. Vad är de största fördelarna med det, tycker du?

Svenska Schackligan.

– Antalet svenska spelare! Bland spelare som inte är med i traditionella schackklubbar är det ju överlägset flest spelare på chess.com, och en av huvudidéerna med Svenska Schackligan är ju just att få fler nätspelare involverade i svenskt schack.

Flera av deltagarna kommer säkert att spela sin första arenaturnering mot starkt motstånd enbart från Sverige. Vad är dina bästa råd? Hur blir man en bra Arenaspelare?
– Jag tror att bara man ska spela på som vanligt. Det enda som är extra viktigt är att man inte hänger upp sig på förluster utan alltid bara fokuserar på nästa parti.

Här är en snabbguide för dig som vill utmana Nils Grandelius och alla andra i Svenska Schackligan 15-16 december:

  • Hur registrerar jag mig för Svenska Schackligan?
    – Har du ett konto på chess.com så registrerar du dig här för Svenska Schackligan.
  • Vilka får vara med?
    – Alla svenska spelare med konto på chess.com oavsett spelstyrka.
  • Hur spelas Svenska Schackligan?
    – Det blir ett kval till slutspel den 15 december. De åtta bästa går till kvartsfinal dagen efter.
  • Hur anmäler jag mig till kvalet?
    – Först och främst ska du registrera medlemskap i Svenska Schackligan. Sedan en timme före start ska du registrera dig för själva kvalet. Kvalet startar onsdagen den 15 december klockan 19.00, och du kan börja registrera dig för turneringen en timme före start, från klockan 18.00. Och här är sidan för Arenakvalet. Kom ihåg alltså att vara inloggad på chess.com och registrera dig för Arenakvalet från klockan 18.00 den 15 december. Det är då du säkrar din plats. Lycka till!
  • Vad är betänketiden?
    – Den blir 3 minuter + 2 sekunders tillägg per drag. I slutspelet spelas eventuella tiebreakpartier med betänketiden 2 minuter + 1 sekund.
  • Jag var en av de åtta spelarna som gick till slutspel – vad händer nu?
    – Svenska Schackligan har anlitat Internationella domaren Thomas Franzén som dessutom är FIDE-utbildad onlinedomare. Han kommer att övervaka både onlinekvalet och slutspelet. I Slutspelet den 16 december ska alla spelare ha sina webbkameror på så att spelet övervakas på bästa sätt, och att Fair Play-reglerna säkras. De som kvalificerat sig för kvartsfinalerna kommer att få detaljerade instruktioner.
  • Finns det prispengar i Svenska Schackligan?
    – Jodå. Prispotten i premiärturneringen 15–16 december blir på hela 25 000 kronor. De som går till minst semifinal är garanterade prispengar, varav vinnaren får 10 000 kronor.
  • Kan jag se på slutspelet i webb-TV?
    – Jajamän. Fragbite sänder slutspelet på Sveriges Schackförbunds Twitchkanal. Här kan du se sändningen från klockan 18.00 torsdagen den 16 december. I studion: Alexander Lind och August Lindmark.
  • Jag vill veta ALLT om Svenska Schackligan. Vart vänder jag mig?
    – Alla senaste nyheter hittar du på hemsidan för Svenska Schackligan.
Hemsidan för Svenska Schackligan