Grandelius vann Svenska Schackligan

Publicerad 17 december, 2021 av Ingemar Falk

Tv-kommentatorerna Alexander Lind och August Lindmark kommenterar finalmatchen mellan Kaan Kåucåuksari och Nils Grandelius. Foto. Sveriges Schackförbund

Lanseringstävlingen av Svenska Schackligan spelades klart på torsdagskvällen. Vinnare blev ratingfavoriten Nils Grandelius, men det satt hårt åt i finalen mot Lunds ASK:s Kaan Kücüksari som efter fyra av sex partier hade oavgjort.

Då tog Nils Grandelius fram något i bakfickan – likt en bordtennisspelare som överraskar med en ny skruv i serven i ett pressat läge.

Se här vad som hände i parti 5 – Nils Grandelius spelar vit:

Faktum är att datorn hittade ett helt vinnande drag för Kücüksari med 27…La4 – nästan ett Aliendrag, omöjligt att upptäcka för en vanlig människa. Lundspelaren gick i stället för 27…Dh5, men kunde inte sen rädda partiet.

I det sjätte och sista partiet stod Nils Grandelius som segrare, och därmed blev han turneringsvinnare och inkasserade 10 000 kronor. Kaan Kücüksari blev tvåa och kammade hem 7 500 kronor.

Se reprisen av finalmatchen i webb-tv – kommentatorer är Alexander Lind och August Lindmark:

Och här är det sista partiet:

Här är hela slutspelsträdet i Svenska Schackligan som arrangeras av Fragbite i samarbete med Sveriges Schackförbund.

Här är hela slutspelsträdet.

Nils Grandelius kommenterade finalen efteråt:

– Det var otroligt låg kvalité på mitt spel i finalen – jag missade ju allt. Men Kaan kämpade på bra, säger Nils Grandelius.

Blev Kaan Kücüksari en svårare nöt än vad du hade tänkt dig från början i finalen?
– Ja absolut. Jag gjorde ju mer övertygande insats i semifinalen (mot Erik Blomqvist red anm). Så det var kanske lite underskattning involverat i finalen från min sida.

Som helhet – är Svenska Schackligan något att bygga vidare på? Kan detta bli något för svenskt schack både som elit- och breddsport?
– Ja, verkligen! Så klart finns en hel del saker som ska anpassas och förbättras till nästa gång, men att grundkonceptet funkar tror jag är helt klart.

Mariela Valencia-Vogel, Fragbites projektledare för Svenska Schackligan, säger:

– Vi är väldigt glada över antal deltagare till kvalet och utöver lite tekniskt strul i början av sändningen löpte den på fint. Alexander och August fick till ett väldigt fint samspel och kompletterade varandra framför kameran. För att vara en helt oetablerad turnering så hade vi väldigt fina tittarsiffror och ett extremt trevligt klimat i chatten så vi är väldigt nöjda, men ska se över vad vi kan utveckla och förbättra till vårens liga.

Jung Min Seo, Rockaden Stockholm, vann bronsmatchen mot stormästaren Erik Blomqvist, men Jung Min var riktigt illa ute i kvartsfinalen mot FM Harald Lögdahl.

Först gick Jung Min Seo på denna öppningsfälla – där Harald Lögdahl vann på fallseger efter bara nio drag:

Sen hade Harald Lögdahl en helt vinnande ställning i tredje partiet för att vinna kvartsfinalen, men tappade tråden i det avgörande läget. 34… Dh1 35.Dg1 Txf2 36.Kxf2 Df3 är schack matt för Harald Lögdahl som spelade som svart. Nu gick det så här i stället:

Jung Min Seo gick sen vidare till semifinal men förlorade där mot slutlige tvåan Kaan Kücüksari.

Chess.com:s arenaformat som användes för kvalet till slutspelet gör att även lägre rankade spelare har chansen att slå sig in bland de stora. En extra krydda för Svenska Schackligan.

Nu fick vi se två överraskningar.

Jonathan Larsson som startade en skolschackklubb i Eskilstuna efter att ha sett “The queen’s gambit” fick möta Sverigeettan Nils Grandelius i kvatsfinalen. Nu blev det 0–3 i förlust, men förstås en stor upplevelse för 18-åringen som dessutom fick tillfälle att ta en dam av Grandelius efter en “mouse slip” i tredje partiet – stormästare är inte odödliga, även om de vinner i långa loppet förstås.

En annan lågrankad spelare som tog sig till kvartsfinal var Johan Sundell med profilnamnet SuneCykel – ja, han är en stor cykelentusiast. Johan Sundell spelade en hel del tävlingsschack på 80- och 90-talet med 1955 som högsta LASK-tal. Sedan dess har han varit borta från klubbschacket, men gjorde nu en comeback i Svenska Schackligan, och spelade sig fram till kvartsfinal.

Han förlorade mot Kaan Kücüksari, men trots den stora ratingdifferensen på 1200 poäng kan man trots allt vinna en dam med taktiska trick, som här med 24… f5

Fragbite som arrangerar Svenska Schackligan i samarbete med Sveriges Schackförbund kommer nu att utvärdera lanseringstävlingen in i minsta detalj inför den stora lanseringen om några månader

Försmaken som vi fick se nu, lovar gott om en spännande liga 2022!

Se reprisen av Svenska Schackligan