Tomas Kvist blir ny Generalsekreterare i Sveriges Schackförbund

Publicerad 22 november, 2021 av Ingemar Falk

Tomas Kvist anställs som ny Generalsekreterare i Sveriges Schackförbund. Foto: Privat och Lars OA Hedlund

Sveriges Schackförbund har fått klart med en ny Generalsekretare. Det blir Tomas Kvist som kliver in i rollen. Han börjar anställningen på 100 % från och med den 1 februari 2022.

SSF:s ordförande Håkan Jalling. Foto: Lars OA Hedlund

– Det är glädjande att ha gått i mål med rekryteringen och kunna presentera Tomas Kvist för schack-Sverige, säger Håkan Jalling, förbundsordförande och den som lett rekryteringsarbetet.

Håkan Jalling, betonar att schackkunnandet vid brädet inte varit avgörande vid rekryteringen. En Generalsekreterare behöver ha fler ben att stå på, och ha meriter på andra områden för schackkunnande finns det i överflöd på alla nivåer inom Sveriges Schackförbund.

– I Tomas har vi valt en person med inriktning mot marknad, sälj och affärsutveckling. Vi är övertygade om att Tomas är rätt person att tillsammans med personalen, distrikten, klubbarna och alla medlemmar ta schacket till nya nivåer. Det ska bli riktigt spännande att följa Tomas och att samarbeta med honom, säger Håkan Jalling.

Tomas Kvist kommer närmast från tjänsten som projektledare och affärsutvecklare på Västerås Science Park som är en mötesplats för företagande, innovation, forskning – och tillväxt. Han ser också paralleller både med det arbetet och sina tidigare arbetslivserfarenheter till det som väntar som Generalsekreterare för svenskt schack.

– Jag tycker det känns väldigt spännande att få jobba med kopplingar mot näringsliv, idrottsrörelse och skola. Sen ska det bli väldigt kul och spännande att komma till ett på många sätt nytt sammanhang och se hur jag på bästa sätt kan bidra med min kompetens och erfarenhet, säger Tomas Kvist.

Han ser också stora möjligheter att lyfta upp schacket på fler arenor.

– Schack har en mycket intressant position varumärkesmässigt. Det borde öppna möjligheten att nå en bredare målgrupp. Och lyckas vi med det får vi bättre förutsättningar att även lyfta schack kommersiellt.

Tomas Kvist tillägger att det i första hand gäller att göra ett effektivt grundarbete för att ta svenskt schack mot nya höjder.

– För att förstå bättre var vi befinner oss just nu och bli starkare tillsammans så tror jag det initialt blir extra viktigt i min roll att jobba utåtriktat med mycket dialog. Men min första prioritering är att lära känna personalen, sätta mig in i vad de gör och förstå kansliets viktiga uppgifter.

Och det finns också utmaningar med sjunkande medlemsantal på grund av coronapandemin. Främst har arbetet ute i landets skolor blivit lidande på grund av restriktionerna.

– Vi har av naturliga skäl lidit av ett medlemstapp, och en svårighet att bedriva flera av våra event. Vi behöver komma tillbaka till det så snart som det är möjligt, säger Tomas Kvist.

Om säg tre år framåt – vilka visioner har du för svenskt schack?
– Den frågan får jag återkomma till. För mig är det viktigaste att gå in i det här uppdraget med stor öppenhet och ödmjukhet och skapa mig en bra uppfattning om var vi befinner oss, och se vilka möjligheter vi har framåt, svarar Tomas Kvist.

Berätta lite om din arbetsbakgrund?
– Kort sammanfattat är jag en person med kunskap och erfarenhet inom sälj, affärsutveckling, ledarskap samt organisations- och grupputveckling. Jag har verkat både som anställd och egenföretagare under cirka 10 år, och under ett antal år arbetade jag även idellt inom idrottsrörelsen, vilket kan vara viktigt att ha med sig i den här rollen.

Och berätta gärna om din schackbakgrund
– Jag har själv inte varit en frekvent schackspelare utan har spelat sporadiskt genom åren. Men schack har alltid fascinerat mig. Det är extremt tidlöst, och innehåller så enormt många dimensioner, sidor och nivåer.
– Jag är också en förespråkare av schack i skolan, och har stor respekt för allt det positiva som det utvecklar och leder till, slutar Tomas Kvist.

SSF-ordförande Håkan Jalling sammanfattar rekryteringsarbetet så här:

– Det har varit ett riktigt stort intresse för tjänsten och det speglar också intresset för schack som fortsätter att öka. Vi har haft lite av ett ”lyxproblem” med så starka kandidater. De fyra vi till slut valde till slutintervjuer och tester hade alla kunnat göra ett fint arbete som Generalsekreterare.

– Med vårt slutval av Tomas Kvist känner vi att vi skapat alla förutsättningar att ta nästa stora steg för svenskt schack. Det är riktigt roligt att få välkomna honom till oss!