Start för gratis nybörjarkurs i schack

Publicerad 13 november, 2021 av Ingemar Falk

Nybörjarkursen startar den 17 november och arrangeras av Sveriges Schackförbund. Foto: Sveriges Schackförbund

Vill du lära dig reglerna och ta dina första steg mot att bli en Schackmästare?

Nu finns chansen att gå en nybörjarkurs. Den sker online och anordnas av Sveriges Schackförbund med start den 17 november.

Här kan du läsa allt om nybörjarkursen och anmäla dig. Kursen är gratis!

Vi har pratat med en av schacklärarna, Olov Hamilton, och ställt några frågor som deltagare kanske funderar på innan starten av nybörjarkursen.

Vad är det som gör schack så roligt?

En bild ur Youtube-serien “Olovs schackskola” där schackläraren Olov Hamilton, Kristallens SK, lär ut spelet. Nu blir han en av lärarna i nybörjarkursen som startar den 17 november. Foto: Kristallens SK:s youtubekanal


– Det är så mycket mer än ett vanligt brädspel, det finns oändligt många bottnar. Själv älskar jag tävlingsmomentet, när man är mitt uppe i ett spännande parti. Men schackspelet har också en uråldrig och fascinerande historia och har beröringspunkter med konst, vetenskap och mycket annat. Att lära sig reglerna är lätt, men att bli en stark spelare kräver många timmars träning. Och det finns alltid nya saker att lära sig!

Jag är gammal och vill lära mig schack – det är väl inte för sent att prova på?
– Verkligen inte! Jag minns när jag själv spelade i turneringen Rilton Elo här i Stockholm för några år sedan. Då mötte jag en 80-åring i ett parti, och en 9-åring några ronder senare.  Schack är verkligen för alla – och man har alltid en chans! Barn kan vinna mot vuxna, fattiga kan slå rika, amatörer kan (ibland!) vinna mot proffs. Det finns väl knappast några andra sporter där det är så.

Hur kommer onlinekurserna gå till?
– Vi kommer att gå igenom viktiga grunder och begrepp, och genomgångarna kommer att varvas med praktiska övningar. Det är bra om man redan nu skaffar ett konto på schacksajten lichess.org, det är gratis och går snabbt. Vill man leta upp mig där heter jag “ritschratsch”. Vi kommer också att använda oss av min egen videoserie Olov schackskola som finns på Youtube. Också den får man gärna kolla in redan nu om man vill!

Hur stor är chansen att jag slår min bästa kompis i schack när jag gått klart kursen?
– Mycket stor, skulle jag säga – om bara inte den där bästa kompisen heter Magnus Carlsen eller Pia Cramling…

Gratis nybörjarkurs: Info & anmälan