Anna Cramling: Så blir schacksändningen i SVT

Publicerad 14 november, 2021 av Ingemar Falk

Anna Cramling. Foto: Johan Paulin/SVT

Schackinfluencern Anna Cramling blir den som tillsammans med programledaren Victoria Dyring guidar tv-tittarna under direktsändningen av Schackmästaren vs Sverige i dag söndag, klockan 17.00. En sändning du kan se här på SVT Play.

Anna Cramling ska kommentera dragen som sker på Nils Grandelius bräde, och även hjälpa tittarna att få svar på schackfrågor.

– Det beräknas att sändningen kommer att pågå i fem-sex timmar, säger Anna Cramling.

Oj, vilken maratonsändning. Är du nervös?
– Inte nu längre. Jag var spänd på resan upp till tv-studion. Men väl på plats har nervositeten försvunnit. Jag kommer att få en ganska fri roll – det känns faktiskt som om jag håller i en egen Twitchsändning. Jag känner att jag får frihet att vara mig själv.

Anna Cramling hyllar också programledaren Victoria Dyring som vi lärt känna via långköraren Vetenskapens värld.

Programledaren Victoria Dyring, känd från Vetenskapens värld. Foto: Janne Danielsson/SVT

– Victoria är ett superproffs – och det känns tryggt att ha henne bredvid sig.

Lördagen var fylld av generalrepetitioner inför söndagens sändning – allt för att Anna Cramling tillsammans med Nils Grandelius och Victoria Dyring ska vara förberedda och komma in i sina roller.

Anna Cramling kan också visa upp en bild hur studion ser ut.

Anna Cramling och Victoria Dyring sitter vid ett skrivbord framför scenen. Och på scenen spelar Nils Grandelius. En medhjälpare kommer att utföra svenska folkets drag vid Grandelius bräde på scenen och dragen kommer att visas på ett stort demonstrationsbräde som du kan se till höger på bilden. Foto: Anna Cramling

Studion ser ut att vara mycket vintage.
– Ja, så är det. De vill få en “The queen’s gambit”-känsla. Det här är ännu ett bevis på att Netflix-serien slagit igenom stort i Sverige, säger Anna Cramling.

Anna Cramling kan också avslöja att Nils Grandelius kommer att möta svenska folket i flera partier.

– Vinner Nils det första partiet kommer han att få ge ett handikapp i det nästa och så vidare. Vi får se vad som krävs för att han får ett riktigt tufft parti och till slut kanske får ge upp mot svenska folket.

Vilka handikapp pratar vi om?
– Haha, det vill jag inte säga nu. Det får bli en överraskning, säger Anna Cramling.

Svenska folket kommer att göra sina drag via SVT:s Duo-app. Så här går det till steg för steg:

Leta upp symbolen för Schackmästaren vs Sverige i Duoappen och klicka på symbolen. I menyn kan du välja flera olika saker att göra, men de flesta vill nog klicka på Schackbrädet. I vyn för schackbrädet gör du ditt drag genom att med pekfingret dra pjäsen till den ruta du önskar. Foto: SVT

1) Om du inte redan har Duo-appen i din Android eller iPhone finns nedladdningslänkar här.
2) Du kan registrera dig, men det är inget krav för att få vara med.
3) I Duo-appen scrollar du fram till Schackmästaren. Klicka på Schackmästaren och du får upp en meny.
4) Där kan du se en instruktionsfilm hur du spelar, chatta med andra, skicka in en schackbild och det viktigaste schackbrädet.
5) På schackbrädet gör du ditt drag genom att med pekfingret dra pjäsen till den ruta du önskar. Det drag som väljs av flest antal tittare blir också det som Nils Granbdelius kommer att få emot sig.
6) Du kan göra ditt drag helt för dig själv, men du kan också tjuvkika och se vilka tre drag som just nu är populärast.
7) När betänketiden närmar sig sitt slut dyker en nedräkning upp.Nu gäller det snabbt att välja sitt drag om du inte redan gjort det.
8) När draget kommer till Nils Grandelius får tittarna invänta hans svar – och sen kan man vara med igen och rösta på nästa drag.

17.00 på SVT Play: Se sändningen