Hård kamp i sista ronden

Publicerad 1 oktober, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Kampen kan börja! Gawain Jones till vänstar var inte nöjd med remi utan spelade på vinst. Foto: Lars OA Hedlund

Upplösningen och sista ronden av TePe Sigeman & Co Chess Tournament blev spännande. Redan i näst sista ronden kunde vi se Jorden Van Foreest utropas till segrare då han hade ointagligt försprång. I sista ronden fick Gawin Jones och Jorden Van Foreest mötas.

Många trodde säkert att det skulle bli ett parti som slutade i remi men ödet – eller ska vi säga i det här fallet Gawin Jones – ville annorlunda. Gawin som vit avböjde invit till dragupprepning i en ställning där han stod lite sämre och spelade iskallt vidare.

Det kom ett bli ett långt parti, ett av turneringens längsta och ett intressant tornslutspel uppkom. Det fanns remimöjligheter och Ivan Sokolov i kommentatorsstudion visade på ett pedagoiskt och instruktivt sätt det rätta draget.

Lång kamp och Jorden lyckades inte hålla tornslutspelet och fick ge slaget förlorat efter 67 drag. Det var Jordens första och enda förlust i turneringen. Han hade dock råd att förlora ett parti och en oerhört stark prestation att vara klar turneringgsegrare i näst sista ronden i en så stark turnering.

Gawin Jones fick avsluta med ett fint och intressant parti. En viktig seger för hans del med tanke på kampen om slutplaceringarna. Partiet går att spela igenom här nedan:

Nils Grandelius hade en tung sista rond med ett tråkigt avslut för hans del som svart mot Vincent Keymer.

Vincent Keymer t.v i mötet med Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

Vincent var väl förberedd för partiet och smattrade fram dragen fort i öppningen. Partiet fick ett komplicerat förlopp och Nils fick en besvärlig ställning och stod på förlust. Emellertid kämpade Nils väl och redde ut ställningen och ställningen var balanserad och jämn. Ett misstag från Nils sida i drag fyrtio precis innan tidskontrollen förstörde dock det hela. Det blev ett långt parit men Nils kom aldrig in i partiet igen och fick så småningom ge upp partiet.

Vincent Keymer, som verkligen fick vind i seglen efter sin lite mirakulösa vinst mot Nihal Sarin, åkte precis som Gwain Jones rejält upp i turneringstabellen genom sin vinst.

Nigel Short hamnade lite sämre till i partiet som svart mot Nihal Sarin men hade inga problem att hålla remi.

Underbarnet Nihal Sarin t.v djupt koncentrerad mot legenden Nigel Short. Foto: Lars OA Hedlund

Partiet mellan Jonas Buhl Bjerre som vint och Etienne Bacrot var balanserat och jämnt. Spelarna hamnade i ett tornslutspel där Jonas som vit hade merbonde men ställningen gick inte att vinna utan partiet slutade i delad poäng.

Det har varit sändning varje dag från varje rond. Några som haft en viktig roll är de som var kommentatorer, vilka var stormästarna Stellan Brynell och Ivan Sokolov. De fanns hela tiden på plats för att svara på frågor och var nyckelfigurer när det gällde att följa dramatiken och spänningen i partierna.

Stellan Brynell t. v och Ivan Sokolov var uppskattade kommentarer under hela tävlingen. Foto : Lars OA Hedlund

Slutställning i turneringen

Turneringens hemsida