Hård kamp i rond 2 men slutade i delad poäng

Publicerad 25 september, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Nigel short t. v hade möjlighet att gå upp i ensam ledning men missade vinstchansen mot Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

Rond nummer två i TepE Sigeman & Co Chess Tournament präglades av intressanta partier. Alla partierna slutade remi men det innebar inte att det inte fanns kamp eller vinstförsök. Tvärtom, utan det var som rubriken säger stenhård kamp på brädet. De två sista partierna tog slut efter sex timmars spel.

Etienne Bacrot hade vit mot Gawain Jones. Det blev ett dynamiskt och laddat parti som länge såg ovisst ut hur det skulle sluta. Ett antal avbyten ledde dock ned till ett slutspel med olikfärgade löpare och spelarna enades om remi.

Partiet mellan Nigel Short och Nils Grandelius blev ett spännande parti. Som vit satsade Nigel på ett kungsangrepp kom allt bättre. I ett viktigt läge valde han fel väg och Nils fick goda möjligheter att utjämna. Även här blev det avbyte till slutspel. Spelet blev förflackat och inget att spela om, så remin var ett faktum.

Partiet går att spela igenom här nedan.

Partiet mellan Vincent Keymer och Jonas Buhl Bjerre fick ett spännande förlopp. Det såg länge ut som Jonas som svart skulle ta hem segen i partiet men Vincent försvarade sig bra. Även här blev det slutspel som så småningom slutade i remi efter sex timmars spel.

Ett annat långt parti var det mellan Nihal Sarin och Jorden Van Foreest. Nihal som vit fick tidigt en klar fördel men spenderade en hel del tid i mittspelet. Tidsnöden gjorde därför att han inte kunde förvalta sin fördel på bästa sätt och Jorden fick remichanser. Ett spännande slutspel som Nihal försökte vinna med bonde mer.

Djup koncentration under det pågående partiet. Foto: Lars OA Hedlund

Det betydde att det var två intressanta slutspel att fördjupa sig i för de åskådare som ville göra det. Kommentatorn Stellan Brynell var inte heller sen med att förklara att nu kallar vi in slutspelsexperten och studion fick besök av Ulf Andersson.

Ulf Andersson delade frikostigt med sig av sina kunskaper och såg en viktig försvarsresurs i form av en s k fästning (fortress) i partiet mellan Nihal Sarin och Jorden Van Foreest. På bilden nedan från sändningen ser vi hur Ulf diskuterar denna uppställning tillsammans med Ivan Sokolov.

Nu valde Jorden – som man får verkligen för ge en eloge för fint försvarsspel – en annan väg som också ledde till remi. Ställningen slutade med ett springarslutspel där NIhal fick två merbönder men det gick inte att vinna utan spelarna enades om remi.

Det roliga var att Ivan Sokolov var missnöjd med spelet från Jorden som svart i öppningsvalet. Det enda svart kan hoppas på är remi menade han på och anande nog inte hur rätt han hade i sin profetia.

Här går det att spela igenom partiet:

I rond 3 väntar följande möten:

  • Nils Grandelius – Etienne Bacrot
  • J Van Foreest – Nigel Short
  • Jonas Buhl Bjerre – Nihal Sarin
  • Gawain Jones – Vincent Keymer

Sändningen startar 14.00 och kommenteras av Stellan Brynell och Ivan Sokolov.

Se också på Twitch.

Turneringens hemsidas Resultat och ställning