Svenska snabbschacksligan online är tillbaka

Publicerad 23 augusti, 2021 av Ingemar Falk

Dags för säsong 11 i snabbschacksligan.

Denna onsdag (25 augusti) startar elfte säsongen av Swedish Rapid Team Battle – onlineserien som startade när coronapandemin stoppade vanliga schackturneringar våren 2020.

Det vanliga turneringsschacket har så smått kommit igång igen, men onlineserien har kommit för att stanna.

Här är serieindelningen – och här kan du anmäla dig. Alla fyra omgångar i säsong 11 startar klockan 19.30 på onsdagar:
[Division 1] [Division 2]

Tävlingsledaren Marijan Pavcevic skriver på Facebook:

“Nu har snabbschacksligan varit igång i så många säsonger att jag tycker alla som har varit med och spelat borde känna till reglerna. Det är upp till lagledarna att lagets spelare följer reglerna och uppträder sportsligt.

Tänk på följande, att fuskar en lagmedlem så räknas inte spelarens poäng och självklart blir spelaren avstängd från fortsatt spel. Händer det mer än en gång så räknas inte hela lagets poäng den ronden. Syns inte en spelares namn i profilen så kommer inte spelarens poäng att räknas. Vill man försäkra sig om att sitt namn syns i profilen så är det bara att be en lagkamrat att checka via en egen enhet ifall de ser ens namn. Skulle ert namn inte synas så får ni gärna skicka ett PM till mig ifall ni inte vet hur ni skall gå tillväga för att höra med Lichess ifall de kan ändra på det eller ifall ni vill veta varför det har blivit så.

Nyhet för kommande säsong är att motståndaren kan komma att tilldömas poäng ifall det är uppenbart att man inte gör ett drag för att turneringstiden skall gå ut. Det krävs dock att man tillkallar mig till bordet via chatten eller PM och att ställningen är något drag ifrån forcerad mattställning. Det är självklart inte lönt att kalla på mig när turneringstiden har gått ut eller partiet är slut.

Vill man inte hamna i ett sådant läge så kan man faktiskt klicka på paus knappen när det återstår 5-7 minuter av ronden.

Mitt lag spelar inte denna säsong så jag kommer att följa ronderna och självklart skulle ovanstående hända på flera bord samtidigt så kan jag kanske bara vara på de två-tre första som kallar på mig. Lika stor chans det är att ni blir tilldömda vinst, lika stor chans är det att det blir avslag. Jag kommer dock inte att diskutera mitt beslut.

Jag hoppas och tror att inget av ovanstående kommer att hända utan vi kommer att ha fyra prickfria ronder. Väl mött på onsdag och lycka till alla.”

Div 1 Div 2