Kvibergspelen i Göteborg ställer in

Publicerad 16 augusti, 2021 av Ingemar Falk

Coronapandemin stoppar ambitionerna att genomföra GP-turneringen Kvibergspelen. Foto: Lars OA Hedlund

Kvibergspelen blir den andra Grand Prix-turneringen på rad att tvingas ställa in på grund av coronapandemin. Sedan tidigare har GP-säsongens första tävling Cellavision chess cup blivit inställd av samma anledning.

Enligt uppgifter till schack.se ska arrangörerna av den tredje GP-tävlingen Hasselbacken Chess Open – Stockholms schackförbund och Stockholms schacksällskap – ha ett möte nästa vecka och diskutera om och hur deras turnering ska kunna genomföras i början av november.

Det var på ett möte i SS Manhems styrelse där beslutet togs att ställa in Kvibergspelen och Lilla Kvibergspelen. Tävlingarna skulle ha spelats 17–19 september.

Harald Berggren, ordförande i SS Manhem, skriver bland annat detta om beslutet i ett mejl till TK:

“Vi hade under stora delar av sommaren någon sorts vacker tanke att vi, med vaccinationer och en allmänt motverkad pandemi, skulle köra tävlingen i september. Men man får i något läge väga fördelar och nackdelar rätt konkret. Där har vi kommit fram till att riskerna och problemen med att anordna är för stora helt enkelt.
Det handlar egentligen om allt möjligt: Ekonomi, om deltagarunderlaget är lika bra, hur vi reagerar om det blir snabb smittspridning innan tävling, och hur vi utarbetar effektiva covidprotokoll för en så stor grupp människor.”

Kvibergspelen fick liksom andra svenska turneringar ställa in även 2020 på grund av pandemin. Turneringen spelades senast 2019, och då deltog 166 spelare.

Antalet covidsmittade i region Västra Götaland har – om än på låga nivåer –ökat för varje vecka i sex veckor i rad.