Tre schackprofiler utses till hedersledamöter

Publicerad 4 juli, 2021 av Sverrir Thór

På söndagen beslöt Sveriges Schackförbunds kongress, som i år hölls i digitalt format, att utse tre nya hedersledamöter. Dessa är Lennart Örnmarker, SK Rockaden, Lars OA Hedlund, Wasa SK, och Peter Hlawatsch som länge varit en av svenskt schacks största mecenater.

Samtliga har genom sitt osjälviska arbete bidragit till svenskt schacks utveckling de senaste åren och är stora förebilder på alla nivåer för svenskt schack.

Lennart Örnmarker, född 1953, har varit ordförande i SK Rockaden sedan säsongen 1981/1982 och lett klubben till stora framgångar. Dessutom har han varit en drivande kraft i klubbens stora juniorverksamhet. Han beskrivs som en exceptionell ledare och har utöver sin gärning i Rockaden verkat även på distrikt- och riksnivå.

Lars OA Hedlund, född 1946, har varit verksam i Wasa SK sedan 1967 och bland annat suttit länge i klubbens styrelse samt Stockholms schackförbunds dito. Han har länge verkat i klubbens juniorverksamhet men Lars OA:s stora gärning har varit att fotografiskt dokumentera svenskt schackliv över en lång period.

Peter Hlawatsch blev medlem i Täby SK år 1969. Med bakgrund som landslagsspelare i ishockey för Tjeckoslovakien hade han flyttat till Sverige året innan. Han lade grunden till en omfattande restaurangrörelse och har sedan ett drygt kvartsekel varit en viktig mecenat till schacket i Sverige. Han har arrangerat 39 stora schackturneringar, de flesta i Sverige, och var länge kraften bakom framgångsrika Team Viking. Han har även varit en drivkraft i svenskt tjejschack och hjälper för närvarande till att driva en schackträningsgrupp för tjejer i Stockholm under ledning av Pia och Anna Cramling.

Lennart Örnmarker. Foto: Lars OA Hedlund.
Peter Hlawatsch. Foto: Lars OA Hedlund.
Lars OA Hedlund.