Sverigemästarklassen rond 6: Pia Cramling i dramatisk rysare på ledarbordet

Publicerad 8 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Pia Cramling som vit i öppningsfasen mot Jonathan Westerberg . Foto: Sverrir Thor

Det var mycket spänning i luften inför sjätte ronden av Sverigemästarklassen. Skulle Pia Cramling hålla sin ledning efter mötet med stormästarkollegan Jonathan Westerberg eller skulle hon bli omkörd av de de spelare som jagade i täten..

Svaret fick vi efter mycket dramatik. Partiet såg länge ut att vara jämnt och balanserat men en olycklig placering av springaren försvårade det för Pia. Lägg därtill att Pia bara hade en halv minut i en kritisk ställning vilket gjorde det till en dramatisk rysare och man trodde i kommentatorstudion att Jonathan skulle vinna.

Hela partiet går att spela igenom här nedan.

Pia var pressad i ett läge men Jonathan gjorde inte det mest kritiska draget nämligen 74. – g2. Pia kämpade dock väl , och och är också som bekant bra på att försvara sig. Med detta parti behåller Pia ledningen men får nu sällskap av Jung Min Seo och de har båda fyra poäng

Jung Min har gjort en mycket bra turnering och visat tydligt hur han är beredd att slåss i toppen. Idag vann han som vit mot stormästaren Axel Smith. Det blev en vacker illustration över löparparets styrka i ett slutspel mot två springare.

Det såg ett tag ut som Isak Storme skulle få ännu en stormästare på fall. Han hade vit mot Tiger Hillarp och fick en lovande ställning efter att Tiger hade offrat kvalité. En felaktig plan satte dock käppar i hjulet och Tiger fick upp ett tornslutspel som Isak förlorade.

Erik Blomqvist stod bättre mot Martin Lokander men ett taktiskt förbiseende gjorde att han förlorade material och partiet.

Michael Wiedenkeller stod länge lite sämre som vit mot Jonny Hector. Michael arbetade dock upp ställningen Jonny underlät i ett läge att gå fram med en bonde och låsa ställningen. Istället fick vit möjlighet att öppna spelet. Det visade sig att vits pjäser samverkade på alla bästa sätt när spelet öppnades och det blev en övertygande vinst för Michael.

Tre ronder kvar av turneringen och frågan fortfarande lika öppen. Vem kommer att vinna..

Imorgon väntar följande möten:

Axel Smith – Erik Blomqvist

Martin Lokander – Isak Storme

Jonathan Westerberg – Jung Min Seo

Tiger Hillarp Persson – Michael Wiedenkeller

Jonny Hector – Pia Cramling

I MästarElit leder Nicolaj Zadruzny ensam på 4 poäng.

I juniorklassen är det delad ledning med Milton Pantzar och Ludvig Carlsson som båda har 4,5 poäng.

Resultat och ställning