Sverigemästarklassen rond 4: Isak Storme tog en fin och meriterande seger

Publicerad 6 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Här ser vi Isak Storme med de vita pjäserna mot Jonathan Westerberg precis innan fjärde ronden ska börja i Sverigmästarklassen. Foto: Stefan Håkansson

Fjärde ronden fortsätter i samma spår med laddade och skarpa partier . Precis som i gårdagens rond handlade det om kungsangrepp i många av partierna.

Partiet mellan Isak Storme som vit mot Jonathan Westerberg kom att bli ett sådant parti. Detta sedan Jonathan gjort ett ovanligt drag tidigt i öppningen, vilket skapade en allvarlig försvagning på kungsflygeln i form av bonden på g6.

Det kom att bli ett parti där Jonathan fick finna sig att bli helt utspelad och Isak vann komfortabelt och snyggt i 23 drag.

Det var en glad men lite spänd vinnare som kom in i studion till segerintervjun. Lite spänd och som Isak förklarade direkt i öppningsrepliken var han lite nervös under partiet.

Det är något som många som är schackspelare säkert kan känna igen sig i . En speciell känsla när man är nära målet och vill att det ska vara över. Samtidigt som man vet hur viktigt det är att inte tappa fokuseringen.

Tappa fokuseringen var det minsta som Isak gjorde. Partiet går att spela igenom här nedan och i drag nio får Isak in ett riktigt kanondrag. Känns som det är precis det draget som behövs för att utnyttja svarts dåliga ställning och försvagningar.

Stellan Brynell frågade i studion när de gick igenom partiet om Isak var beredd på något svarsdrag efter 23. Te3. Isak såg lite förvånad ut och slog bara hjälplöst ut med händerna för ställningen är ju helt slut ,och precis som Isak sade. Det fanns helt enkelt inget att göra.

Det var Isaks tredje möte med en stormästare i turneringen. Tidigare resultat är remier mot Pia Cramling och Axel Smith. Ett mycket bra resultat tillsammans med femtio procent totalt i turneringen.

Stormästarmötet mellan Erik Blomqvist och Tiger Hillarp kom att bli ett intressant parti. De följde länge en teorivariant men det kändes som vit fick det den mer lättspelade ställningen och att det krävdes mer av svart. Några oförsiktiga drag från svarts sida gav vit en starkt d-linje och en bondevinst. En farlig fribonde på a-linjen och svart försökte sig på att offra kvalité men det var chanslöst och Tiger fick ge upp några drag senare. En säker och övertygande seger av Erik.

Martin Lokander med två förluster i ryggen fick nu spela vit mot Jonny Hector. Även det ett intressant parti som böljade mycket fram och tillbaka men kändes som fördelen fanns hos svart med tanke på bondemajoriteten på damflygeln. Jonny offrade kvalité vilket inte var övertygande med tanke på att vit fick en stark fribonde på damflygeln och kunde byta den mot svarts starka fribönder på samma flygel.

På slutet stod vit så bra att det gick att tillåta att svart fick två damer på brädet. Det hjälpte inte i vits starka mattangrepp ,och Jonny fick ganska snabbt ge upp.

Rondens enda remiparti blev mellan Michael Wiedenkeller och Axel Smith. En balanserad ställning i princip hela vägen och remi kändes som ett naturligt och väntat resultat.

Ledaren i turneringen, Jung Ming Seo, hade svart mot Pia Cramling. Det blev en intressant mittspelsställning. Jung Ming Seo skulle nog haft kvar sitt löparpar för att behålla trycket mot Pias kung med hjälp av den svarta bonden på h3. Nu blev det istället en massa avbyten och bonden på h3 föll som en kägla.

Det uppkom en ställning med varsitt torn och Jung Ming hade löpare mot Pias springare. Pias pjäser var väl placerade och så mycket mer aktivare än svarts pjäser. Det var helt enkelt knivskarp teknik från Pias sida ,och hon vann i övertygande stil.

Med det så byttes ledartröjan ut. Nu är det Pia Cramling som leder ensam efter fyra ronder!

Resultat och ställning