Sverigemästarklassen rond 1: Fredlig inledning men Jonathan Westerberg stod för en övertygande vinst

Publicerad 3 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Ett av de två stormästarmötena i första ronden ser vi här. Jonathan Westerberg t.v vann som vit mot Jonny Hector. Foto : Sverrir Thor

Första ronden av Sverigemästarklassen kändes nästan som en lite trevande inledning, och kanske förstärktes den känslan av att många av spelarna inte spelat i vanliga turneringar på länge. En fredlig start med där nästan alla partier slutade remi. Alla partier utom ett ,och det partiet stack ut ordentligt i stormästarmötet mellan Jonathan Westerberg och Jonny Hector.

Jonathan som vit spelade fyrspringarspel och ett ovanligt drag i femte draget nämligen 5. Le2.

Efter lite forskning och research fanns information att finna i en bok som faktiskt en av detagarna i tävllingen har skrivit. Martin Lokanders gav ut en bok vid namn The Open Games with black för några år sedan. Där tar han upp detta drag och tydligen är det en variant som Alexander Grischuk brukar spela ibland, och Martin nämner också att draget inte är så tamt som det verkar utan kräver att svart spelar rätt.

i boken tas varianten upp som spelades och att svart inte har några problem efter dambytet och på grund av sin bondemajoritet på kungsflygeln, samt att vit inte kan få motsvarande spel på damflygeln. Drag som rekommenderas för svart är 8 – f6 följt av Lf5,

I partiet kändes det som Jonny var för snabb att gå på med sin bondemajoritet och tappade samspel med sina pjäser. Vits starka drag 16. Sg5! slog hål på svarts ställning och efter det gick det aldrig att komma tillbaka i partiet.

Ett fint genomfört parti av Jonathan som går att spela igenom här nedan.

Det andra stormästarmötet mellan Axel Smith och Tiger Hillarp slutade remi. Axel som vit stod en aning bättre i början av partiet men Tiger hade inga stora problem och i en balanserad ställning slutade partiet remi.

Samma sak i partiet mellan Pia Cramling som vit som fick möta isak Storme. Ett tag såg det ut som Pia skulle kunna skaffa sig bekvämare spel och få fördel men Isak hade inga problem att utjämna och partiet slutade remi.

Det parti som såg ut som det skulle bli ett vinstparti var partiet mellan Michael Wiedenkeller och Erik Blomqvist. En taktisk finess gjorde att Michael som vit fick en farlig fribonde på d-linjen i ett slutspel där båda hade torn och dam kvar. Såg farligt ut för svart. Båda kommentatorerna i sändningen, Stellan Brynell och Hans Tikkanen, samt många av de som var med som åskådare i sändningen, trodde nog vit skulle vinna. Erik försvarade sig dock bra och även det partiet slutade remi.

I partiet mellan klubbkamraterna Jung Ming Seo och Martin Lokander valde Martin att spela Philidor som svart. ( e4 e5 2. Sf3 d6 ) Det blev en skarp variant men det ebbade ut till en – även där – balanserad ställning och partiet slutade remi.

Det innebär att vi har en ensam ledare, nämligen Jonathan Westerberg efter första ronden.

Resultat SM