Sverigemästarklassen: Jung Min Seo turneringsegrare och svensk mästare

Publicerad 11 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Här ser vi det spännande mötet från dagens sändning där Jung Min Seo har svart mot Tiger Hillarp . Remi räckte för att vinna ensam för Jung Min. I ställningen som syns spelades två drag till och sedan enades spelarna om remi. Med det var vår svenska mästare var korad!

Som utlovat blev det en mycket dramatisk och spännande sista rond i Sverigemästarklassen.

Många frågor fanns i luften när ledande Jung Min Seo slog sig ned för att spela svart mot Tiger Hillarp. Säkert många som funderade på om pressen skulle bli för svår. Vetskapen om att vara nära både turneringsseger och stormästarinteckning. Skulle nerverna hålla hela partiet igenom.. Enbart en halva behövdes för att nå stormästarinteckningen.

Jung Min klarade dock det hela galant och utstrålade ett lugn vid brädet och även spelet visade på detta. Ett spännande och samtidigt välspelat parti från båda spelarna. Tiger offrade en bonde för att få aktivitet men Jung Min försvarade sig väl. Så småningom gick spelet över i en jämn ställning där spelarna enades om remi i drag 57. Därmed var sverigemästartiteln och stormästarinteckningen ett faktum!

Här går det att spela igenom partiet:

Det såg länge ut som det skulle kunna bli ett särspel om titeln. Erik Blomqvist skulle hamna på sex poäng om han vann sitt parti mot Jonathan Westerberg. Det såg länge väldigt lovande ut och Erik spelade upp en vinstställning.

Med några minuters försprång på klockan började dock Erik tänka ned sin egen tid, för att bara få några sekunder kvar för varje drag. När då motståndaren fick in några irriterande schackar hittade inte Erik rätt fortsättning. Ställningen blev istället efter tidsnöden ett slutspel som slutade i remi.

Det underlättade naturligtvis för Jung Min som därmed visste att det räckte med remi för att bli svensk mästare.

Martin Lokander förlorade mot Tiger i rond fem, men visade sedan att han ingalunda var borträknad från turneringen. Det blev fyra raka vinster som gav en fjärdeplacering totalt.

Pia Cramling hade svart mot Martin i dagens rond och gjorde en bortsättning i en jämn ställning som kostade partiet . En tråkig avslutning på turneringen för Pia .

Här ser vi Jung Min ta emot sin pokal av Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling. Bakom Jung Min ser vi dagens motståndare Tiger Hillarp, samt Jonny Hector och domare Tapio Tikkanen. Foto: Sverrir Thor

Jung Min spelar för Stockholm SS och man får väl säga att han gått från klarhet till klarhet de senaste åren. År 2018 debuterade han i SM-gruppen i Ronneby och slutade på nionde plats med 3, 5 poäng. I SM Eskilstuna vann hann – ett precis som i år ett starkt besatt – Mästarklassen – Elit och tog sig därmed tillbaka till Sverigemästarklassen.

Inte bara tog sig tillbaka måste ju tilläggas. Han slog sig in som ensam segrare!

Nu väntar Schackfestivalen i Uppsala som går av stapeln i augusti som nästa turnering för vår svenska mästare.

Slutställning och resultat