Prisutdelning av instiftad utmärkelse i Ulf Anderssons namn

Publicerad 15 juli, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Här ser vi Ulf Andersson dela ut det pris som instiftats i hans namn till mottagaren Bengt Kvisth under applåder av Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling t. h. Foto: Maria Friggestad Jepson

I Sommarblixten som spelades igår togs tillfället i akt att fira vår stormästare Ulf Andersson som nyligen fyllt 70 år. Det hölls ett tal och överlämnades en gåva av Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling.

Andra som deltog i talarlistan under hyllningsceremonin var Harry Schussler, Calle Erlandsson samt Johan Sigeman.

När Sveriges Schackförbund fyllde 100 år instiftades ett pris i Pia Cramlings namn för personer som gjort stora insatser för att stimulera och stödja dam och tjejschack i Sverige och internationellt. Den första pristagaren att ta emot det priset blev Peter Hlawatsch.

Nu i samband med Ulfs Anderssons högtidsdag har man även instiftat ett årlig pris för personer som gjort stora insatser för elitschacket och elitspelarna.

Det blev en prisceremoni där Ulf Andersson var den som delade ut priset till turneringsledaren Bengt Kvisth.

Motiveringen för priset finns att läsa här nedan:

”Bengt Kvisth har under flera års tid satsat på elitspelare genom att arrangera tävlingar som väckt stor uppmärksamhet både genom hög spelstyrka i startfältet, som genomförts på spektakulära spelplatser såsom Turning Torso Chess Event 2019 och som har en social inramning genom mat och samvaro. Bengt har också skapat förutsättningar för träningsläger för såväl landslaget inför OS som för Nils Grandelius inför Norway Chess 2016. Under tio års tid var Bengt preses i Lunds Schackakademi som under den tiden delat ut uppskattningsvis 350 tkr i stipendier till lovande schackungdomar och ungdomsledare. Bengt Kvisth är en mycket värdig mottagare av Ulf Anderssons utmärkelse när den nu delas ut för första gången.”

Av naturliga skäl var valet av pristagare denna gång en överraskning även för Ulf själv, men i framtiden kommer det årliga valet ske i samråd med Ulf . Samma tanke som man gör med priset instiftat i Pia Cramlings namn.