Martin Jogstad vinnare av Mästarklassen-Elit

Publicerad 13 juli, 2021 av Sverrir Thór

FM Martin Jogstad, vinnare av Mästarklassen-Elit, tillsammans med SSF:s ordförande Håkan Jalling. Foto: Sverrir Thór.

Det blev en oerhört spännade slutrond i Mästarklassen-Elit när SM-tävlingarna avgjordes på söndagen. FM Nicolaj Zadrusny som i näst sista ronden hade förlorat sitt parti och därför var i princip avhängd i kampen om slutsegern skulle mött FM Hampus Sörensen men då Sörensen blivit sjuk natten till söndag så kunde han inte spela och Zadrusny var återigen med i kampen om medaljerna.

Dock krävdes det att någon av herrarna FM Martin Jogstad, IM Johan Furhoff och FM Eric Thörn skulle förlora poäng. Den ende som gjorde så var Thörn som förlorade mot GM Thomas Ernst medan Jogstad besegrade Thomas Johansson och Furhoff, i SM:s sista drag, slog Vladan Nikolic.

Jogstad och Furhoff var därmed i delad topposition och Zadrusny ensam trea men då Mästarklassen-Elit är den enda av elitklasserna som inte avgörs med särspel fick man ta till kvalitetspoäng för att skilja emellan Jogstad och Furhoff. Ynka 0,75 kvalitetspoäng skilde dem åt och det var Martin Jogstad som tog hem segern i gruppen och den åträvärda platsen i Sverigemästarklassen 2022.

Tabell och resultat - Mästarklassen-Elit