Högsta trycket på schack.se sedan VM-matchen 2018

Publicerad 12 juli, 2021 av Ingemar Falk

Nye svenske mästaren Jung Min Seo (till höger) i mötet mot klubbkamraten i Stockholms Schacksällskap: Jonathan Westerberg. Foto: Lars OA Hedlund

Finalrundan i 2021 års schack-SM i Helsingborg lovade mycket dramatik. Och visst blev det dramatiskt – både i partierna och i besökskurvorna hos Sveriges Schackförbunds nyhetssajt schack.se på söndagen.

När Jung Min Seo, Stockholms Schacksällskap, spelade hem SM-guldet nådde schack.se samtidigt upp i 25 048 sidvisningar, enligt Google Analytics.

Det är den högsta siffran sedan VM-matchen mellan Magnus Carlsen, Norge, och Fabiano Caruana, USA, i november 2018 – för snart tre år sedan. Tiebreak-avgörandet i duellen Carlsen–Caruana hade 34 817 sidvisningar.

Under detta Svenska mästerskap noterades 163 000 sidvisningar under de nio tävlingsdagarna, varav 114 000 unika. Det är hela tre gånger mer än en vanlig vecka på schack.se. Så visst behåller ett svenskt mästerskap i schack sin ställning som den stora publikdragaren i landet.

Hos besökarna var 65-plussarna de mest frekventa gästerna. Att 36 procent av alla besökare är över 65 år visar att 65+ är den riktigt stora internetgenerationen, om nu någon hade fått för sig att dagens pensionärer väntar på att papperstidningarna ska anlända till brevlådorna.

65-plussarna är ryggraden bland besökarna på schack.se. Schack-SM var inget undantag. Foto: Google Analytics

Noteras kan också att 27% av besökarna var kvinnor. Kanske får vi någon gång se det stora intresset även avspegla sig i schacklokalerna.