Hackspettsmetoden lade grunden till SM-titeln

Publicerad 15 juli, 2021 av Sverrir Thór

Jung Min Seo, Stockholms Schacksällskap, är nye svenske mästaren i schack. Foto: Lars OA Hedlund

I söndags skrevs svensk schackhistoria då 19-årige IM Jung Min Seo, Stockholms Schacksällskap, för första gången blev svensk mästare i schack, den yngste sedan 1976 då GM Harry Schüssler gjorde samma bedrift. Den nye svenske mästaren, sjätterankad på förhand, var långt ifrån favorit men experterna på plats var eniga om att Jung Min Seo var den som spelade bäst och jämnast av alla i Sverigemästarklassen och således gjorde sig förtjänt av SM-titeln och sin andra GM-norm.

I en mailintervju med schack.se som genomfördes ett par dagar efter turneringens slut säger Jung Min Seo att han med någon dags perspektiv är väldigt glad och nöjd och att han firade med en liten glass- och koreansk grillfest med sin familj.

Lars Karlsson. Foto:
Lars OA Hedlund

”Lars Karsson, min först tränare, gratulerade mig till segern och det är roligt att 11 juli är faktiskt hans födelsedag så jag vill både gratulera Lars och rikta ett stort tack till honom för allt han gjort för att jag skulle utvecklas som schackspelare”, säger Jung Min Seo.

Han säger att själv var överraskad över framgången i SM, målet på förhand var satt på att säkra den andra GM-normen.

”Många starka spelare deltog i SM och jag förväntade mig inte att jag skulle vinna, jag tycker det är helt otroligt faktiskt.”

Siktet är dock högt ställt, i augusti kommer han att försöka ta sin tredje och sista GM-norm och inom loppet av några år har Jung Min Seo ambitionen att placera sig högt i individuella EM.

Hur förberedde han sig då inför SM?

Hans Tikkanen och Axel Smith skrev boken “The woodpecker method”. Foto: Lars OA Hedlund och Quality chess

”Jag visste att jag skulle behöva förbereda mig väl så jag och jag valde bland annat att använda mig av hackspettsmetoden och jag vill rikta ett tack till GM Hans Tikkanen och GM Axel Smith för den träningsmetoden. Jag löste alla problem i deras bok Woodpecker Method sju gånger inför SM. Mycket bra och effektiv träning. Dessutom löste jag alla problem i Encyclopedia of Chess Combinations (3 000 problem) sju gånger, vilket jag även gjorde inför turneringen i Göteborg 2019 då jag tog min första GM-norm.

Därutöver har jag studerat öppningsböcker, slutspel och Attack & Defense av GM Jacob Aagard flera gånger samt förberett mig fysiskt med träning och bra kost.”

Martin Lokander och Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

Han tillägger att han lärt sig mycket om förberedelser både inför och under turnering och tackar sina nuvarande tränare, GM Erik Blomqvist och IM Martin Lokander (som båda spelade i SM, reds.anm.) som hjälpt honom mycket med strategi- respektive öppningsförberedelser.

En annan spelare som påverkat Jung Min Seo är en som han inte bara mötte utan även besegrade i ett kritiskt skede av turneringen, GM Jonny Hector.

”Jag studerar hans partier så ofta som möjligt, jag älskar verkligen hans spelstil men det är inte lätt för mig att spela som han då min stil är annorlunda. Han är min superhjälte och jag kommer att spela som han en vacker dag. Jag respekterar Jonny mycket som schackspelare och som person med stark karaktär. Partiet mot Jonny var mitt bästa i turneringen och jag spenderade 20 minuter på draget Df1 som var nyckeln till segern till slut.”

Jonny Hector och Jung Min Seo i ett tidigare SM-möte. Foto: Lars OA Hedlund

Apropå karaktär så visade Jung Min Seo prov på start sådan när han inte tappade modet efter förlusten mot GM Pia Cramling i mitten av turneringen.

”Jag var mycket nervös men insåg att turneringen inte var över. Pia är en mycket stark spelare,” säger han.

Avslutningsvis, vilket råd skulle den nyblivne mästaren vilja ge unga spelare som i framtiden siktar på att vinna SM-titeln?

”Med träning är allt möjligt i schack och jag har lärt mig av min far att övning ger färdighet”, säger Jung Min Seo och tillägger:

”Med mina tränares hjälp kan jag fortsätta utveckla mitt schack. Tack igen Lars Karlsson, Erik Blomqvist och Martin Lokander.”