Förutsättningarna inför sista dagen i SM

Publicerad 11 juli, 2021 av Sverrir Thór

Det är snart dags att runda av SM men innan dess ska den avgörande slutronden spelas och som redan framkommit är spänningen stor i samtliga tre klasser. Det är med andra ord läge att gå igenom förutsättningarna.

I Sverigemästarklassen leder IM Jung Min Seo något överraskande inför slutronden, en halv poäng före GM Tiger Hillarp Persson och regerande mästaren GM Erik Blomqvist. Seo och Hillarp möts i sista ronden samtidigt som Blomqvist möter GM Jonathan Westerberg. Vinner Seo, som spelar svart idag, sitt parti så är han svensk mästare. Vinner Hillarp så tar han sig förbi Seo men då kan SM-titeln komma att avgöras i särspel, beroende på hur partiet mellan Blomqvist (svart) och Westerberg artar sig. För att särspel ska kunna äga rum krävs det att Erik Blomqvist vinner sitt parti, annars avgörs i mötet Hillarp-Seo och då räcker remi för Seo.

I JSM är CM Ludvig Carlsson och IM Milton Pantzar jämna inför slutronden och blir det fortsatt så efter ronden kommer de att mötas i särspel.

I Mästarklassen-Elit delar tre spelare ledningen men där kommer det inte att bli något särspel. Särskilning avgör och då samtliga i toppen har spelat remi i sina inbördes partier kommer det att avgöras av Sonneborn-Berger kvalitetspoäng. Även FM Nicolaj Zadrusny har en chans att vinna och han får en fullpoängare i slutronden då FM Hampus Sörensen blivit sjuk med misstänkt blindtarmsinflammation.

Nu kör vi strax igång, ha en trevlig schackdag och glöm inte att klicka in er på livesändningen!

11.00 - Livesändning från sista ronden