Sverigemästarklassen 2021

Publicerad 3 april, 2021 av Axel Smith

Om alla grupper kan genomföras vid SM i Helsingborg i sommar är oklart. Sverigemästarklassen kommer däremot att spelas och nu är uttagningen klar. I toppen är det oerhört jämnt med tre spelare inom fyra elopoäng.

De två topprankade i Sverigemästarklassen, Hillarp vit mot Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.
#SverigemästarklassenElo
1Tiger Hillarp2538
2Erik Blomqvist2535
3Jonathan Westerberg2534
4Jonny Hector2485
5Pia Cramling2459
6Jung Min Seo2453
7Axel Smith2449
8Michael Wiedenkeller2445
9Martin Lokander2437
10Isak Storme2397
Bland de uttagna finns ettan, tvåan och trean i SM 2019 (fjolårets SM ställdes in), det vill säga Erik Blomqvist, Tiger Hillarp och Pia Cramling. Dessutom har ettan i Mästarklassen Elit 2019, Jung Min Seo, tagits ut. Och Isak storme har fått sin plats i och med segern i junior-SM 2019. Övriga fem har tagits ut på rating bland dem som anmält sig.

Reserver: Milton Pantzar, Sebastian Mauritsson, Björn Ahlander, Hampus Sörensen och Tommy Andersson.

Nyblivne stormästaren Jonathan Westerberg missade att anmäla sig ifjol, men var mer uppmärksam i år.
– Visst blir det till att försöka bli svensk mästare, säger han. Speciellt som fältet är försvagat i jämförelse med tidigare år.
Hur blir det att spela efter ett långt uppehåll?
– Det är lite ansträngande att veta att man har mycket att ta igen och reflektera kring innan en tävling. Det är svårt att känna att det ger något att träna massa schack under ett långt uppehåll.

Inte bara Westerberg, utan sannolikt större delen av startfältet, går in med ambitionen att vinna. Nionderankade Martin Lokander:
– Det vore ju tråkigt att komma till en turnering utan att ha avsikten att vinna den, även om jag är väl medveten om att det finns betydligt större favoriter än mig själv.
Vem ser du som favorit?
– Erik Blomqvist, han går in som regerande mästare och har förhoppningsvis använt speluppehållet väl.
Vem gynnas mest av ett år utan turneringar?
– Rent intuitivt bör ju de som kunnat ligga i hårdträning under karantänen ha en fördel, men väl vid brädet är det många andra faktorer som spelar roll så det är svårt att säga.
Det blir förmodligen restriktioner och ett begränsat antal grupper. Hur känns det att spela SM under sådana förutsättningar?
– Mycket tråkigt såklart, det jag gillat med SM är att det är som en schackfestival där alla hundratals spelare spelar under samma tak i samma rum, men det är förstås förståeligt att det inte går att genomföra på samma sätt som tidigare.