Magnus damgambit – korrigering

Publicerad 11 mars, 2021 av Axel Smith

Nils Grandelius i videokursen ”The Magnus Queen’s Gambit”. Foto: GingerGM

Den brittiska stormästaren Simon Williams är ett välkänt ansikte inom schackvärlden. I slutet på 2020 släppte hans företag GingerGM öppningen ”Magnus Damgambit” i form av en tio timmar lång videokurs – inspelad av Nils Grandelius. Martin Jogstad recenserar.

(Rättelse: I TfS nämndes en felaktig dragsekvens. Efter 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 a6!? 4.cxd5 exd5 5.Sf3 rekommenderar Nils 5…h6!? – ett femte bondedrag på rad.
Efter 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 a6!? 4.Sf3 nämner Nils INTE 4…h6, utan detta ska bemötas med 4…dxc4. /MJ)

Att just Nils lär ut öppningen är kanske ingen slump. Nils har varit sekundant till Magnus Carlsen i två VM-matcher och har sedan Carlsen populariserade öppningen för några år sedan själv använt den i sin egen repertoar.

I videokursen delar han nu med sig av sin erfarenhet från öppningen och erbjuder en komplett svartrepertoar mot 1.d4.

Vad är då Magnus Damgambit? Den uppstår efter 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 a6!? 3..a6 är kännetecknet för öppningen. Draget, som även spelas mot 3.Sf3, avviker från traditionell damgambit som följer efter 3…Sf6. Detta innebär att spelet skiljer sig en del från huvudvarianterna, även om mycket fortfarande är sig likt. Dessa skillnaderna vill Nils att svart ska dra nytta av.

Vad är poängen bakom 3..a6? När Magnus började spela draget var den primära tanken att kunna spela på vinst mot väl förberedda vitspelare. Detta är förståeligt. Draget undviker en hel del teori som finns i huvudvarianterna efter 3…Sf6 och det är inte omöjligt att du redan här fångar din motståndare i en lång stunds funderande.

Läs resten av recension i TfS 2021/1, som kommer i början av mars.

Simon Williams om samarbetet med Grandelius