Skaras schacklokal fylldes med sportlovsfirare

Publicerad 18 februari, 2021 av Ingemar Falk

Fredrik Kjellqvist ger tips hur också din klubb kan genomföra en schackaktivitet på sportlovet under coronapandemin. Foto: Skara Schacksällskap och Lars OA Hedlund

Med noggranna coronaförberedelser lyckades Skara Schacksällskap genomföra sin sportlovsaktivitet på onsdagen för schacksugna ungdomar.

– Det kom barn mellan 10–13 år, och det var jättelyckat. På plats vid schackbrädena fanns också munskydd och handsprit något som uppskattades av såväl barn som föräldrar, säger Fredrik Kjellqvist som är ordförande och ungdomsledare i Skara Schacksällskap

Nytt för i år var att barnen också fick lära sig om den populära schackservern Lichess där Skara och Västergötland träffas i onlinelag. Under coronapandemin har schackverksamheten till stor del förlagts på Lichess.

– Jag måste säga att schackverksamheten i klubben ökat tack vare nätschacket. Jag själv har till exempel tre mils resväg till schacklokalen, men nu kan vi alla träffas enkelt på Lichess.

Så det blir mycket nätschack?
– Om! Jag har nog aldrig tidigare spelat så mycket schack som nu. Det blir 10-20 partier på nätet varje dag och vi har flera tävlingskvällar i klubben och distriktet.

Närmast på programmet väntar Västergötlands online-DM på lördag.

Fredrik Kjellqvist som också är ordförande i Västergötlands Schackförbundet berättar att distriktets ekonomi står sig stark trots dessa pandemitider.

– Vi har verkligen lyckats bra med att söka och få landstingsbidrag och har ett kapital på över en miljon kronor.

– En del av pengarna kommer mycket väl till pass just nu. Vi ger pandemibidrag till länets schackklubbar som annars skulle ha svårt att få ihop till lokalhyran nu när verksamheten ligger nere.

Har då Fredrik Kjellqvist några tips till andra klubbar och distrikt för att kunna genomföra en schackaktivitet under sportlovsveckorna som väntar?

– I dessa tider tror jag det är viktigt att visa att man verkligen tänker på att genomföra evenemanget smittsäkert. Inte minst för att föräldrar inte ska känna sig oroade.

– Här hade vi valt att dela upp schackdagen i två pass så att maxantalet på varje pass var sju deltagare.

Fredrik Kjellqvist säger också att ungdomsledare ute i landet är välkommen att ringa honom för fler frågor. Hans telefonnummer hittar du på denna länk.