Dags för Finnkampen – i schack

Publicerad 26 februari, 2021 av Ingemar Falk

Finnkampen i schack spelas lördagen den 20 mars. Alla schackintresserade i Sverige är välkomna att delta och kämpa för de blågula färgerna.

Finnkampen är friidrottens mest långlivade landskamp som startade redan 1925.

Finnkampstraditionen finns även inom schack, och i vår blir det en duell mellan Sverige och Finland – i onlineschack. Lördagen den 20 mars möts Sverige och Finland i en duell på Lichess. Landskampen är öppen för både bredd och elit och arrangeras av Sveriges och Finlands schackförbund.

Fredrik Lindgren..

Spelarna möts i två olika grupper: Över 1600 i snabbschacksrating på Lichess och under 1600 i rating. Det blir en team battle som pågår i tre timmar mellan klockan 14.00–17.00. Betänketiden är 7 minuter + 3 sekunder och de 20 bästa resultaten från varje grupp räknas.

– Hur ofta får allmänheten chansen att spela en landskamp? Finnkampen schack är en breddtävling i två klasser, varav en är nybörjargrupp, som är öppen för alla schackintresserade i Sverige. Målsättningen är att ställa upp med minst 500 svenska spelare, säger Sveriges Schackförbunds Generalsekreterare Fredrik Lindgren.

Det går fint att anmäla sig redan i dag. Finnkampen är en breddtävling för alla schackintresserade så det är inget krav på medlemskap i Sveriges Schackförbund. Däremot krävs att du skriver ditt riktiga namn i profilen på Lichess.

Här är en steg för steg-guide hur du ansluter dig till Finnkampen:

Finska televisionen YLE är med på banan och kommer att sända live på sin Twitchkanal.

Deniz Arman och Pia Cramling kommenterar. Foto: Lars OA Hedlund

Givetvis blir det också en svensk tv-sändning på Twitch. Deniz Arman och stormästaren Pia Cramling guidar tittarna under hela Finnkampen, lördagen den 20 mars klockan 14.00–17.00. Under sändningen kan du chatta och ställa frågor till Deniz Arman och Pia Cramling.

– Det ska bli väldigt spännande att kommentera Finnkampen. Det är ett riktigt kul initiativ, och jag hoppas att det här kan bli en årlig tradition, säger Deniz Arman och fortsätter:

– Speciellt roligt också att få kommentera med Pia Cramling i tv-sändningen. Jag känner stor respekt för hennes schackkunnande.

En finländsk promovideo för landskampen har redan lanserats:

Asko Hentunen, ordförande i Finlands Schackförbund säger:

– Sverige och Finland har en lång tradition av att anordna vänskapsmatcher – ”Finnkampen” – som de kallas i Sverige, både inom friidrott och i schack. Eftersom fysiska matcher inte kan spelas för tillfället, utmanar nu Finland Sverige att spela denna schackmatch online – ”Finnkampen schack”.

– Denna onlineduell kommer att fortsätta vår tradition av tuffa schackmatcher, och jag hoppas att många spelare från Sverige och Finland deltar.