5 ton sparas i Hybrid Cities

Publicerad 19 februari, 2021 av Axel Smith

Lördag kl 10: Barcelona – Malmö Tepe Sigeman Chess
Chess-results / Deniz Arman streamar via tepesigemanchess.com

Vid den första Allsvenska serien 1950 hade lagen möjlighet att undvika dryga reskostnader genom att spela per telefon – om överledaren gav sitt godkännande. Det utnyttjades bland annat i matchen mellan Örebro och Gotland.
Med schackservrarnas frammarsch har det diskuterats om enstaka lagmatcher skulle kunna spelas över internet. Enligt Fides regelverk har det inte varit tillåtet i eloberäknade eller normgrundade turneringar, men det ändras nu. Pandemin är naturligtvis huvudorsaken, men en fördel är också att minska antalet flygresor.
I Hybrid Cities Chess Cup beräknas formatet spara utsläpp av 5 ton koldioxid, motsvarande ett knappt års utsläpp för en genomsnittlig EU-medborgare.