Ludvig Carlsson vann tre raka mot Tiger: “Tyckte lite synd om honom”

Publicerad 28 december, 2020 av Ingemar Falk

Ludvig Carlsson uppe till höger på bilden intervjuas efter 3–1-segern mot stormästaren Tiger Hillarp Persson. Foto: Stockholms Schackförbund

Västerås SK:s starke junior Ludvig Carlsson besegrade stormästaren Tiger Hillarp – tre gånger i rad.

Först i det fjärde partiet lyckades Tiger vinna och och få en tröstpoäng i deras möte i onlinematchen Juniorer vs. stormästare.

– Det var säkert skönt för Tiger att han fick vinna. Jag tyckte lite synd om honom, sa Ludvig Carlsson i intervjun efteråt med programledarna Leo Crevatin och Hans Tikkanen.

Juniorerna har verkligen satt upp för en hård kamp. Efter två dagar leder de mot stormästarna med totalt 17,5–14,5. Måndagens möte slutade 8–8.

– Det är en superkul turnering. Jag får spela totalt 16 partier mot stormästare. Det är bra träning, sa Ludvig Carlsson i tv-intervjun.

Ludvig Carlsson är måhända ung, men en riktigt meriterad onlinespelare som format honom till en hyperstark taktiker även när ställningen ser tuff ut, och betänketiden är nere på sekunder.

Så här tricksade han till sig vinsten som svart i första partiet mot Tiger Hillarp.

Stormästaren Erik Blomqvist fick blixtinkallas och ersätta Ulf Andersson som lämnat återbud. Trots minimala förberedelser blev det ändå seger för Blomqvist i matchen mot junioren Hampus Sörensen med klara 3–1.

Även stormästaren Axel Smith vann sitt möte mot junioren Isak Storme.

I ställningen råkade svart flytta
tornet till d5.

Och i den fjärde duellen vann unge Kaan Kücüksari mot stormästaren Ferdinand Hellers med 2,5–1,5.

I ärlighetens namn hade Hellers en solklar vinstställning i sista partiet. Men så kallade “mouse slips” är en del av onlineschack. I ställningen här till höger skulle Hellers flytta sin svarta bonde till e4 med klart vinstspel. I stället tog han tag i tornet bredvid och flyttade fram det ett steg. Det svarta tornet hamnade i slag och Hellers var förlorad direkt.

– Jag stod på lätt vinst så det var irriterande, sa Ferdinand Hellers i tv-intervjun efteråt.

De första två dagarnas spel har visat att juniorerna verkligen steppat upp sitt spel. Stormästarna kan lita på sin rutin, men utrymmet för misstag blir allt mindre när matchen nu nått halvtid.

Så slutade matcherna – klicka på länkarna för att se alla partier:

På tisdagen är det dags för tredje omgången. Då möts:

  • GM Hellers–Storme
  • GM Hillarp–Sörensen
  • GM Blomqvist–Carlsson
  • GM Smith–Kücüksari
Se live, repriser, ställningen & alla partier