Stor DN-artikel om schack och The queen’s gambit

Publicerad 15 november, 2020 av Ingemar Falk

Dagens Nyheter kulturavdelning ägnar i dag stort utrymme åt schack med anledning av Netflix-serien “The queen’s gambit”.

Skribenten Per Svensson “kommer ut” som schackälskare i artikeln. Per Svensson skriver bland annat:

“Viruset har gjort den traditionella klubb- och tävlingsverksamheten problematisk, men i gengäld fått fler hemmaspelare och nybörjare att plocka fram pjäser eller logga in på en schacksajt. Framför allt det senare. Nätschack verkar vara den nya folksporten. Enligt Sveriges schackförbunds för tillfället mycket belåtna hemsida, är en halv miljon svenskar i dag registrerade på världens största schacksajt, chess.com.

En halv miljon? Kan det verkligen stämma? Ja, kanske. Lockelsen i nätschack ligger ju inte bara i själva spelet. Den populära sajten bygger också på mekanismer man känner igen från Facebook, Instagram och Twitter, stimulus-respons, ratings som går upp och ner när man spelar partier eller löser problem. Det är svårt att hålla fingrarna borta.

Jag vet. Jag är en av de beroende. Jag loggar in flera gånger varje dag. Inte bara när jag har ett parti i gång mot min gamla skolkamrat Calle (som så gott som alltid vinner, schack är för min del en olycklig och enkelriktad kärlek) utan också i fåfänga försök att äntligen få upp min problemrating eller till sist lyckas få fason på den elementära slutspelstekniken.”

En ytterligare schackartikel i DN är om filmer som inspirerats av spelet.